Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-115 | GIDA KİMYASI | Ders | 1 | 1 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda alanında eğitim gören öğrencilerin gıda maddeleri yapısındaki bileşimler bu bileşimlerin farklı durumlarda etkilenme durumları, bu etkilenme durumları sonucu oluşan değişiklikler ve bileşimlerin gıda maddesindeki önemini belirlemek
1 | Gıdaların temel bileşenlerini kavrar. |
2 | Gıdalarda bulunan makro ve mikro bileşenlerin kimyasal yapısını bilir. |
3 | Gıda bileşenlerinin fiziksel, kimyasal, biyokimyasal ve fonksiyonel özelliklerini öğrenir. |
4 | Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir. |
5 | Gıda üretim sırasında meydana gelen olumlu veya olumsuz değişiklikleri kontrol altına almayı bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda kimyası ve biyokimyasının tarihçesi, kimyasal bağlar, su kimyası, su aktivitesi, pH tanımlanması, karbonhidratlar, karbonhidratların gıda maddelerindeki durumu, proteinler, proteinlerin gıda maddelerindeki durumu, lipidler, lipidlerin gıda maddelerindeki durumu, vitaminler, mineraller, enzimler, fenolik bileşikler, aroma maddeleri, renk bileşikleri, gıdalardaki toksik bileşikler
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri | ||
2 | Su aktivitesi ve gıdalar açısından önemi | ||
3 | Karbonhidratların tanımı ve sınıflandırılması | ||
4 | Karbonhidratların kimyasal ve fiziksel özellikleri | ||
5 | Proteinlerin tanımı ve sınıflandırılması | ||
6 | Proteinlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri | ||
7 | Lipidlerin tanımı ve sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal özellikleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Vitaminlerin yapısı ve özellikleri | ||
10 | Minerallerin yapısı ve özellikleri | ||
11 | Enzimlerin yapısı ve özellikleri | ||
12 | Fenolik bileşiklerin yapısı ve özellikleri | ||
13 | Aroma ve renk maddelerinin yapısı ve özellikleri | ||
14 | Gıdalarda bulunan veya oluşan toksik maddeler |
Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları Fennema O.R. 1996.Food Chemistry (Third Edition). Marcel Dekker Inc., New York
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | 5 | 5 | |||||||||||
ÖÇ 2 | 5 | 3 | ||||||||||||
ÖÇ 3 | 5 | 3 | ||||||||||||
ÖÇ 4 | 5 | 4 | 3 | |||||||||||
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 |