GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-115 GIDA KİMYASI Ders 1 1 2,00

Önlisans


Türkçe


Gıda alanında eğitim gören öğrencilerin gıda maddeleri yapısındaki bileşimler bu bileşimlerin farklı durumlarda etkilenme durumları, bu etkilenme durumları sonucu oluşan değişiklikler ve bileşimlerin gıda maddesindeki önemini belirlemek



1 Gıdaların temel bileşenlerini kavrar.
2 Gıdalarda bulunan makro ve mikro bileşenlerin kimyasal yapısını bilir.
3 Gıda bileşenlerinin fiziksel, kimyasal, biyokimyasal ve fonksiyonel özelliklerini öğrenir.
4 Gıdaların üretimi sırasında meydana gelen kimyasal ve biyokimyasal değişimleri bilir.
5 Gıda üretim sırasında meydana gelen olumlu veya olumsuz değişiklikleri kontrol altına almayı bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda kimyası ve biyokimyasının tarihçesi, kimyasal bağlar, su kimyası, su aktivitesi, pH tanımlanması, karbonhidratlar, karbonhidratların gıda maddelerindeki durumu, proteinler, proteinlerin gıda maddelerindeki durumu, lipidler, lipidlerin gıda maddelerindeki durumu, vitaminler, mineraller, enzimler, fenolik bileşikler, aroma maddeleri, renk bileşikleri, gıdalardaki toksik bileşikler


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri
2 Su aktivitesi ve gıdalar açısından önemi
3 Karbonhidratların tanımı ve sınıflandırılması
4 Karbonhidratların kimyasal ve fiziksel özellikleri
5 Proteinlerin tanımı ve sınıflandırılması
6 Proteinlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri
7 Lipidlerin tanımı ve sınıflandırılması, fiziksel ve kimyasal özellikleri
8 Ara sınav
9 Vitaminlerin yapısı ve özellikleri
10 Minerallerin yapısı ve özellikleri
11 Enzimlerin yapısı ve özellikleri
12 Fenolik bileşiklerin yapısı ve özellikleri
13 Aroma ve renk maddelerinin yapısı ve özellikleri
14 Gıdalarda bulunan veya oluşan toksik maddeler

Saldamlı İ. 1998. Gıda Kimyası. H.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Yayınları Fennema O.R. 1996.Food Chemistry (Third Edition). Marcel Dekker Inc., New York



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 5 5
ÖÇ 2 5 3
ÖÇ 3 5 3
ÖÇ 4 5 4 3
ÖÇ 5 5 5 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek