Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-102 | ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Ders | 1 | 2 | 3,00 |
Önlisans
Türkçe
Bu dersin amacı; etin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmaktır.
1 | Öğrenci etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar. |
2 | Öğrenci kasın ete dönüşümü basamaklarını kavrar. |
3 | Öğrenci etin kalitesine etki eden faktörleri kavrar. |
4 | Öğrenci et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini kavrar. |
5 | Öğrenciler et endüstrisinde hijyen uygulamalarını değişik açılardan değerlendirmeyi kavrar. |
6 | Öğrenci zoonoz etkeni mikroorganizmaları kavrar. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu dersin içeriğinde; etin kompozisyonu, et ve insan beslenmesi, kasaplık hayvanlar, ante ve post-mortem muayene, kesim metotları, dokuların yapısı ve özellikleri, kasın yapısı ve fonksiyonu, et proteinleri ve yağları, kasın ete dönüşümü, et mikrobiyolojisi, ette renk oluşumu, etin ambalajlanması, et muhafaza yöntemleri, et endüstrisinde hijyen konuları işlenecektir.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Et bilimine Giriş | ||
2 | Ante-Post Mortem Muayene ve Kesim Prosedürü | ||
3 | Kasın Histolojik Özellikleri-1 | ||
4 | Kasın Histolojik Özellikleri-2 | ||
5 | Etin Fiziksel Özellikleri | ||
6 | Etin Kimyasal Özellikleri | ||
7 | Kasta Post Mortem Değişimler | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Kasın Ete Dönüşümü | ||
10 | Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-1 | Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-2 | |
11 | Et İşleme Ekipmanları, Temel İşlemler ve Katkı Maddeleri | ||
12 | Et Ürünleri Üretiminde Katkı Maddelerinin Kullanımı | ||
13 | Sucuk Üretim Teknolojisi | ||
14 | Salam-Sosis ve Pastırma Üretim Teknolojisi | ||
15 | Konserve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi | ||
16 | Final Sınavı |
Anar,Ş., (2015). Et ve et ürünleri teknolojisi. Bursa:Dora yayınları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | 2 | 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 2 | 4 | 2 | 5 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 3 | 3 | 4 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 3 | 4 | 2 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | 1 | 4 | 3 | 4 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 4 | 4 | 2 | 5 | 2 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 5 | 4 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 5 | 5 | 2 | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 1 | 4 | 5 | 4 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 6 | 5 | 2 | 4 | 3 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 5 | 4 | 2 | 2 | 1 |