GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-102 ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Ders 1 2 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı; etin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmaktır.



1 Öğrenci etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar.
2 Öğrenci kasın ete dönüşümü basamaklarını kavrar.
3 Öğrenci etin kalitesine etki eden faktörleri kavrar.
4 Öğrenci et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini kavrar.
5 Öğrenciler et endüstrisinde hijyen uygulamalarını değişik açılardan değerlendirmeyi kavrar.
6 Öğrenci zoonoz etkeni mikroorganizmaları kavrar.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu dersin içeriğinde; etin kompozisyonu, et ve insan beslenmesi, kasaplık hayvanlar, ante ve post-mortem muayene, kesim metotları, dokuların yapısı ve özellikleri, kasın yapısı ve fonksiyonu, et proteinleri ve yağları, kasın ete dönüşümü, et mikrobiyolojisi, ette renk oluşumu, etin ambalajlanması, et muhafaza yöntemleri, et endüstrisinde hijyen konuları işlenecektir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Et bilimine Giriş
2 Ante-Post Mortem Muayene ve Kesim Prosedürü
3 Kasın Histolojik Özellikleri-1
4 Kasın Histolojik Özellikleri-2
5 Etin Fiziksel Özellikleri
6 Etin Kimyasal Özellikleri
7 Kasta Post Mortem Değişimler
8 Ara Sınav
9 Kasın Ete Dönüşümü
10 Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-1 Etlerin Soğutulması ve Dondurulması-2
11 Et İşleme Ekipmanları, Temel İşlemler ve Katkı Maddeleri
12 Et Ürünleri Üretiminde Katkı Maddelerinin Kullanımı
13 Sucuk Üretim Teknolojisi
14 Salam-Sosis ve Pastırma Üretim Teknolojisi
15 Konserve Et Ürünleri Üretim Teknolojisi
16 Final Sınavı

Anar,Ş., (2015). Et ve et ürünleri teknolojisi. Bursa:Dora yayınları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 2 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 2 30
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 2 5 2 2 3 2 1 3 3 2 2 2 1
ÖÇ 2 4 2 5 2 2 3 2 1 3 3 4 2 2 1
ÖÇ 3 4 2 5 3 3 4 3 1 4 3 4 2 2 1
ÖÇ 4 4 2 5 2 3 5 2 1 4 5 4 2 2 1
ÖÇ 5 5 2 4 3 3 5 3 1 4 5 4 2 2 1
ÖÇ 6 5 2 4 3 3 5 2 1 4 5 4 2 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek