GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-118 TAHIL TEKNOLOJİSİ Seçmeli Ders Grubu 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Tahılların yapısı, özellikleri ve depolanması ile tahıl ve ürünlerinin üretimi ve temel özellikleri konularındaki bilgi ve becerileri öğrenciye temel düzeyde kazandırmaktır.



1 Tahıl tanesinin yapısını öğrenir.
2 Tahılların kalite standartlarını belirler.
3 Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklar.
4 Ekmek ve makarna üretim teknolojisine hakim olur.
5 Diğer tahıl ürünleri üretim teknolojilerini öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Tahılların gıda teknolojisindeki önemi, tahıl tanesinin yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, tahılların depo koşulları, buğdayın kalite standartları, buğday tanesinin işlenme aşamaları, öğütme, un değirmenciliği, ekmek, makarna ve bisküvi teknolojisi, nişasta üretimi, kahvaltılık tahıllar.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Tahılların sınıflandırılması, gıda teknolojisinde ve beslenmede tahılların önemi
2 Tahılların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, kalite kriterleri
3 Tahılların depolanması
4 Tahılların öğütülmesi
5 Tahıl bileşenleri: karbonhidratlar, proteinler, enzimler ve önemleri
6 Tahıl bileşenleri: lipidler, vitaminler, mineraller ve önemi
7 Buğdayın kalite kriterleri
8 Ara Sınav
9 Ekmek üretim teknolojisi
10 Ekmek üretim teknolojisi
11 Makarna üretim teknolojisi
12 Bisküvi üretim teknolojisi
13 Nişasta üretim teknolojisi
14 Kahvaltılık gevrek üretim teknolojisi
15 Kahvaltılık gevrek üretim teknolojisi
16 Final Sınavı

Elgün, A., Ertugay, Z. (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi Özkaya, H., Özkaya, B. (2005). Öğütme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Yayınları Köksel, H, Acar, O., Çetiner, B., Köksel, Filiz (2021), Hububat Bilimi ve Teknolojisi, Sidas Medya



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 3 2 4 2 2 3 2 1 4 3 2 2 2 1
ÖÇ 2 4 2 5 4 3 5 2 1 4 4 3 2 2 2
ÖÇ 3 3 2 5 3 3 5 2 1 4 4 4 2 2 1
ÖÇ 4 3 2 5 4 3 5 2 1 4 4 4 2 2 1
ÖÇ 5 3 2 5 4 3 5 2 1 4 4 4 2 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek