Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-118 | TAHIL TEKNOLOJİSİ | Seçmeli Ders Grubu | 1 | 2 | 2,00 |
Önlisans
Türkçe
Tahılların yapısı, özellikleri ve depolanması ile tahıl ve ürünlerinin üretimi ve temel özellikleri konularındaki bilgi ve becerileri öğrenciye temel düzeyde kazandırmaktır.
1 | Tahıl tanesinin yapısını öğrenir. |
2 | Tahılların kalite standartlarını belirler. |
3 | Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklar. |
4 | Ekmek ve makarna üretim teknolojisine hakim olur. |
5 | Diğer tahıl ürünleri üretim teknolojilerini öğrenir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Tahılların gıda teknolojisindeki önemi, tahıl tanesinin yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri, tahılların depo koşulları, buğdayın kalite standartları, buğday tanesinin işlenme aşamaları, öğütme, un değirmenciliği, ekmek, makarna ve bisküvi teknolojisi, nişasta üretimi, kahvaltılık tahıllar.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Tahılların sınıflandırılması, gıda teknolojisinde ve beslenmede tahılların önemi | ||
2 | Tahılların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, kalite kriterleri | ||
3 | Tahılların depolanması | ||
4 | Tahılların öğütülmesi | ||
5 | Tahıl bileşenleri: karbonhidratlar, proteinler, enzimler ve önemleri | ||
6 | Tahıl bileşenleri: lipidler, vitaminler, mineraller ve önemi | ||
7 | Buğdayın kalite kriterleri | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Ekmek üretim teknolojisi | ||
10 | Ekmek üretim teknolojisi | ||
11 | Makarna üretim teknolojisi | ||
12 | Bisküvi üretim teknolojisi | ||
13 | Nişasta üretim teknolojisi | ||
14 | Kahvaltılık gevrek üretim teknolojisi | ||
15 | Kahvaltılık gevrek üretim teknolojisi | ||
16 | Final Sınavı |
Elgün, A., Ertugay, Z. (2002). Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi Özkaya, H., Özkaya, B. (2005). Öğütme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Yayınları Köksel, H, Acar, O., Çetiner, B., Köksel, Filiz (2021), Hububat Bilimi ve Teknolojisi, Sidas Medya
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 60 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 3 | 2 | 4 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 2 | 4 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 |
ÖÇ 3 | 3 | 2 | 5 | 3 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 |
ÖÇ 5 | 3 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 2 | 1 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 1 |