GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-219 GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Ders 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilere gıda üretiminin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında bilgi vermek ve bir işletmede duyusal değerlendirme ile ilgili bir programını başlatma ve yürütme yeteneğini kazandırmaktır



1 Gıda ile ilgili araştırma ve rapor hazırlamada duyusal testleri uygulayabilme
2 Duyusal analiz yapabilme becerisi kazanmak
3 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme ile ilgili bir program başlatma ve yürütme becerisi kazanmak

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu derste gıdaların duyusal özellikleri, duyusal değerlendirmenin tanımı ve tarihçesi, gıda endüstrisinde duyusal değerlendirmenin kullanım alanları, duyusal değerlendirme için başlıca gereksinimler-duyusal analiz laboratuvarı, panelistlerin seçimi, testlerin organizasyonu, duyusal test teknikleri-farklılık testleri, çoklu kıyaslama testleri, tercih testleri, kalite derecelendirme skalaları, tanımlayıcı metodlar-lezzet profil analizi, doku profil analizi, tüketici çalışmalarında duyusal değerlendirme, gıda üretim sistemi içerisinde duyusal değerlendirme amacı ile program tasarımı ve başlatılması gibi konular ele alınmaktadır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıda kalitesi ve duyusal kalite özellikleri
2 Duyusal değerlendirme ve gıda endüstrisinde kullanımının tanımı, tarihçesi ve önemi
3 İnsan duyularının duyusal değerlendirmede bir araç olarak kullanımı, duyusal algı zinciri, duyusal değerlendirmede kullanılan tekniklerin sınıflandırılması
4 Duyusal değerlendirme laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri
5 Duyusal değerlendirmede panelist seçimi ve panel boyutunu etkileyen faktörler
6 Panelistlerin duyusal değerlendirmede kararını etkileyen faktörler
7 Diferansiyel Testlerin Sınıflandırılması - “A” - “Test değil”
8 Arasınav
9 Çift karşılaştırma testi, Çift üçlü test, Üçgen testi
10 Sıralama testi, Puanlama testi.
11 Duyusal değerlendirmede kullanılan ölçekler
12 Betimsel Duyusal Analiz Teknikleri - Tat Profili Analizi
13 Duyusal testlerin tüketici seçimi çalışmalarında kullanımı
14 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programı başlatmak ve yürütmek
15 Genel tekrar
16 Final sınavı

Altuğ, T. ve Elmacı Y., (2015) Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Sidaş yayınları, Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 2 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 2 30
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 3 2 2
ÖÇ 2 5 3 3 3
ÖÇ 3 5 3 1 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek