Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GTP-221 | FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ | Ders | 2 | 3 | 3,00 |
Önlisans
Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
1 | Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir. |
2 | Öğrenci destilasyonu uygular ve destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir |
3 | Öğrenci alkollu içecek teknolojisi ürünlerini bilir |
4 | Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir. |
5 | Öğrenci turşu, zeytin, kefir ve boza üretim teknolojilerini bilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Fermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu ve diğer fermantasyonlar, distile alkollü içkiler teknolojisi, şarap teknolojisi, bira teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri, fermente ürünlerde kalite analizleri.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Fermentasyona giriş; fermente ürünlerin önemi, tarihçesi, özellikleri, durumu ve fermantasyon mikroorganizmaları | ||
2 | Laktik asit bakterileri, Propiyonik asit bakterileri, Asetik asit bakterileri, Fermantasyonda rol oynayan mayalar, Fermantasyonda rol oynayan küfler, Starter kültür | ||
3 | Turşu üretim teknolojisi | ||
4 | Kefir üretim teknolojisi | ||
5 | Malt üretim teknolojisi | ||
6 | Bira üretim teknolojisi | ||
7 | Şarap teknolojisi (Tarihçe, şarap çeşitleri, üzüm çeşitler) | ||
8 | Arasınav | ||
9 | Şarap teknolojisi (Glikoz, Maya, Bakteriyel stabilite) | ||
10 | Şarap teknolojisi (Üretim teknolojisi, Kullanılan ekipman ve yöntemler) | ||
11 | Damıtık alkollü içecekler: Eskitilen damıtık alkollü içecekler | ||
12 | Sirke | ||
13 | Turşular | ||
14 | Sofralık zeytin ve diğer bitkisel fermente gıdalar | ||
15 | Genel tekrar | ||
16 | Final sınavı |
Çon, A. vd. (2020) Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Toplam İş Yükü (saat) | 86 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | |
ÖÇ 1 | 2 | 3 | 2 | 1 | 2 | 4 | 2 | 2 | 1 | |||||
ÖÇ 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | |||||
ÖÇ 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | |||||
ÖÇ 4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 | |||||
ÖÇ 5 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 4 | 2 | 2 | 2 |