GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-221 FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Ders 2 3 3,00

Önlisans



Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.



1 Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir.
2 Öğrenci destilasyonu uygular ve destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir
3 Öğrenci alkollu içecek teknolojisi ürünlerini bilir
4 Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir.
5 Öğrenci turşu, zeytin, kefir ve boza üretim teknolojilerini bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Fermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu ve diğer fermantasyonlar, distile alkollü içkiler teknolojisi, şarap teknolojisi, bira teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri, fermente ürünlerde kalite analizleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Fermentasyona giriş; fermente ürünlerin önemi, tarihçesi, özellikleri, durumu ve fermantasyon mikroorganizmaları
2 Laktik asit bakterileri, Propiyonik asit bakterileri, Asetik asit bakterileri, Fermantasyonda rol oynayan mayalar, Fermantasyonda rol oynayan küfler, Starter kültür
3 Turşu üretim teknolojisi
4 Kefir üretim teknolojisi
5 Malt üretim teknolojisi
6 Bira üretim teknolojisi
7 Şarap teknolojisi (Tarihçe, şarap çeşitleri, üzüm çeşitler)
8 Arasınav
9 Şarap teknolojisi (Glikoz, Maya, Bakteriyel stabilite)
10 Şarap teknolojisi (Üretim teknolojisi, Kullanılan ekipman ve yöntemler)
11 Damıtık alkollü içecekler: Eskitilen damıtık alkollü içecekler
12 Sirke
13 Turşular
14 Sofralık zeytin ve diğer bitkisel fermente gıdalar
15 Genel tekrar
16 Final sınavı

Çon, A. vd. (2020) Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 86

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 2 3 2 1 2 4 2 2 1
ÖÇ 2 2 3 2 2 1 4 2 2 2
ÖÇ 3 2 3 2 2 1 4 2 2 2
ÖÇ 4 2 3 2 2 1 4 2 2 2
ÖÇ 5 2 3 2 2 1 4 2 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek