GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GTP-223 BESLENME İLKELERİ Seçmeli Ders Grubu 2 3 3,00

Önlisans


Türkçe


Bu dersin amacı; önlisans eğitimi alan öğrencilere beslenme ilkelerini öğretmektir.



1 Dengeli ve yeterli beslenmenin sağlık açısından önemini bilir.
2 Besinlerin enerji değerlerinin saptanmasını; vücuttaki enerji harcamasını ve ölçüm yöntemlerini öğrenir; enerji dengesinin sağlanarak vücut ağırlığının dengede tutulmasını bilir.
3 Karbonhidratlar, proteinler ve lipitlerin özelliklerini, kayıplarına yol açan etmenleri, kaynaklarını, günlük önerilen gereksinim miktarlarını yetersizliğinin ve aşırı alımlarının neden olacağı sorunları bilir.
4 Vitamin ve minerallerin özelliklerini, kayıplarına yol açan etmenleri, kaynaklarını, günlük önerilen gereksinim miktarlarını yetersizliğinin ve aşırı alımlarının neden olacağı sorunları bilir.
5 Suyun beslenmedeki önemini, fonksiyonlarını, su gereksinimini sağlama yollarını ve su dengesizliği sorunlarını bilir.
6 Özel durumlara ait (Gebe-emzikli kadınlar, bebek, çocuk, yaşlı, Sporcu beslenmesinde; Kalp damar hastalıkları, Kanser, Diyabet, Böbrek hastalıklarında ve önlenmesinde) beslenme ilkelerini bilir.
7 Yetişkin bireylerin günlük enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini karşılayacak gıdaları seçerek günlük menü planı yapar.
8 Gıda zehirlenmesi (kimyasal, zehirli bitki ve hayvan, bakteri, bakteri toksini) şekillerini bilir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Türkiye'de yaş gruplarına göre beslenme durumu, yetersizliği ve sebepleri, Yeterli ve dengeli beslenme kavramları, Besin grupları, gıda çeşitlerine göre dağılımı ve yaş gruplarına göre gereksinim durumları değerlendirilmesi, Karbonhidratlar ve metabolizması, Lipidler ve metabolizması, Proteinler ve metabolizması, Vitaminlerin yapısı, sınıflandırılması, yaş gruplarına göre gereksinimleri, eksikliğinde ortaya çıkan hastalık tipleri, Suyun vücut metabolizması ve insan sağlığındaki önemi, su alım-atım yolları ve dengesi, Mineral maddeler, besleyici olmayan maddeler, gıda maddelerinin kalitesi, insanların durumuna uygun beslenme, beslenme şekilleri, günlük yemek planlarının hazırlanması, toplu beslenme endüstrisi, gıda zehirlenmeleri.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Beslenmenin tanımı ve beslenme sağlık ilişkileri
2 Beslenmenin dokusal süreci
3 Metabolizma ve buna ilişkin bazı temel kavramlar ile genel olarak gıda bileşenleri
4 Karbonhidratlar(1)
5 Karbonhidratlar(2)
6 Proteinler(1)
7 Proteinler(2)
8 Ara sınav
9 Lipitler(1)
10 Lipitler(2)
11 Enerji metabolizması
12 Nükleik asitler, enzimler ve hormonlar
13 Vitaminler ve mineral maddeler
14 İnsanların durumuna uygun beslenme, beslenme şekilleri
15 Günlük yemek planlarının hazırlanması, toplu beslenme endüstrisi, gıda zehirlenmeleri
16 Final sınavı

Baysal, A., 2009. Beslenme, Hatiboğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., Ankara. Baysal, A., 2010. Genel Beslenme, Hatiboğlu Basım ve Yayım San. Tic. Ltd. Şti., Ankara. Demirci, M. 2009. Beslenme, Onur Grafik, İstanbul. Baysal, A., Küçükaslan, N., Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması, Ekin Yayınevi. Ankara. Keskin, H., 1987. Besin Kimyası. İ.Ü. Müh. Fak. Yay. No:72, Cilt:1,2, İstanbul.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Soru-Yanıt 20 1 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Ev Ödevi 1 5 5
Toplam İş Yükü (saat) 95

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 5 2
ÖÇ 2 5 4 2
ÖÇ 3 5 3 2
ÖÇ 4 5 3 2
ÖÇ 5 5 3 2
ÖÇ 6 5 3 2
ÖÇ 7 5 3 2
ÖÇ 8 5 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek