GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
İÇMT-118 ISLAK HACİM TASARIMI Seçmeli Ders Grubu 1 2 2,00

Önlisans


Türkçe


Öğrenciye ıslak mekânlarda tasarım ilke ve standartları, teknik sınırlayıcılar, su tesisatı, modüler sistemler, ıslak mekan öğeleri üzerine kuramsal bilgileri vererek, örnek mekanlarda verilerin analiz edilerek tasarım önerilerinin geliştirilmesi yetisini kazandırmak.


Öğr. Gör. Hüseyin KESKİN


1 Islak hacim tasarımı alanıyla ilgili edindiği çok boyutlu bilgiyi akademik ortamlara yansıtabilme becerisine sahiptir.
2 Bu ders kapsamında aldığı donanım ile ekonomik, çevresel etkileri göz önüne alarak sürdürülebilirlik ilkeleri ve standartları konuları kapsamında bilgi ve kavrayışa sahiptir.
3 Alternatif tasarım çözümleri geliştirebilme becerisine sahiptir.
4 Alanında yaptığı çalışmalarda etkili çizimi, yazılı ve görsel sunum teknik ve araçlarını kullanma becerisine sahiptir.

Birinci Öğretim


yok


Yok


Islak hacimlerde (mutfak, banyo, tuvalet vb.) verilerin analizleri ve tasarım ilke-standartları; tasarım ve uygulama açısından malzeme seçimlerinde gerekli kriterler; aydınlatma ve renk kullanımları, elektrik ve su tesisatı gözetilerek proje hazırlama süreci.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Ders tanımı ve işleyiş sürecinin açıklanması; ıslak hacim: Tanımı, özellikleri
2 Konut tipi mutfak üçgenleri, mutfak plan tipleri ve mutfak tasarım standartları.
3 Endüstriyel mutfak ile konut tip mutfakların ölçü, malzeme, işleyiş yönünden farklılıkları. Ankastre ve bağımsız beyaz eşya ölçü standartları
4 Güncel mutfak malzeme numunelerinin nasıl uygulandığının açıklanması, bu malzemelerin avantajları ve dezavantajları
5 Banyo tasarım standartları
6 Konut, hastane tipi banyolar, spor merkezleri için yıkanma fonksiyonlu soyunma odaları, arasındaki fonksiyon farklılıkları örnek çizimlerle birlikte sunulacaktır
7 Banyo ve mutfak tasarım örnekleri
8 ara sınav
9 Banyo tasarımı projesi
10 Banyo tasarımı projesi
11 Banyo tasarımı projesi
12 mutfak tasarımı projesi
13 mutfak tasarımı projesi
14 mutfak tasarımı projesi
15 mutfak tasarımı projesi
16 final sınavı

Yazıcıoğlu, D. A. (2010). Mutfak Tasarım Süreci. İstanbul: Literatür Yayıncılık Dağıtım. Germer, J. (2006). Kitchen and Bath Systems: Mechanical, Electrical, Plumbing. National Kitchen & Bath Association.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama/Pratik 5 1 5
Bireysel Çalışma 5 2 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 11 2 22
Toplam İş Yükü (saat) 60

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24 PÇ 25 PÇ 26 PÇ 27 PÇ 28 PÇ 29 PÇ 30 PÇ 31 PÇ 32 PÇ 33 PÇ 34 PÇ 35 PÇ 36 PÇ 37 PÇ 38 PÇ 39 PÇ 40 PÇ 41 PÇ 42 PÇ 43 PÇ 44 PÇ 45 PÇ 46 PÇ 47 PÇ 48 PÇ 49 PÇ 50 PÇ 51
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek