GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
İKY-209 İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Ders 2 3 4,00

Önlisans


Türkçe


Dersin amacı, program öğrencilerinin İş ve sosyal güvenlik hukukuna ilişkin temel düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak; örnek olayları hukuki düzenlemelerden faydalanarak çözümleme becerisi kazanmasını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Dr. Dilek TOPCU MUMLU


1 İş Hukukunun tarihsel gelişim süreci ve kavramsal çerçevesinin oluşu hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur. İş Hukukunun konusu, temel ilkeleri, kaynakları ve uygulama alanının kapsamı öğrenilir.
2 İş sözleşmesinin özellikleri, Türleri, iş sözleşmesi yapılma süreçleri, iş sözleşmesinin sınırları, yasaklar ve zorunluluklar hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.
3 İş sözleşmesinin özellikleri, Türleri, iş sözleşmesi yapılma süreçleri, iş sözleşmesinin sınırları, yasaklar ve zorunluluklar hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.
4 İşçi ve işverenlerin iş sözleşmesinden doğan; iş görme, sadakat, emir ve talimatlara uyma, rekabet etmeme ile ücret belirlenmesi ve ödenmesi, ücretin korunması, eşit işlem gibi borçlar hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.
5 Ücret, zaman ve kişiler bakımından iş ilişkisinin düzenlenme süreçleri öğrenilir
6 İş Sözleşmesinin askıya alınma ve sona erme halleri hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur. İş sözleşmesinin fesih ile, fesih dışı sona ermesi ve derhal fesih yolları öğrenilir. İş sözleşmesinin sona ermesinden doğan hukuki sonuçlar hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur. Kıdem tazminatı, iş güvencesi, ihbarname alınması ve çalışma belgesi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.
7 İş hukuku içinde çalışan ve iş güvenliğine ilişkin temel düzenlemeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilişkili mevzuatı temel düzeyde uygulayabilme becerisi kazanılır.
8 Sosyal Güvenlik Kavramı, kavramın tarihsel gelişim süreci hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.
9 Türkiye’de Sosyal Güvenlik Sistemi, Sigortalılık ilişkisi, zorunlu ve isteğe bağlı sigortalılık ilişkisi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.
10 4/a-b ve c’li sigortalılar için prim hesaplamaları, prime esas kazançların alt ve üst sınırlarının belirlenmesi hakkında uygulama becerisi kazanılır.
11 Sendikaların kurulması ve yönetilmesi, sendika üyeliği, sendikal faaliyetleri ve sendikal kuruluşların sona ermesi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.
12 Toplu iş sözleşmesi kavramı, türleri, toplu iş sözleşmesinin nasıl yapılacağı, toplu iş uyuşmazlıkları grev, lokavt konularında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Ders kapsamında; İş Hukuku’nun tarihsel gelişimi, iş sözleşmesi ve sözleşmeden doğan hak ve borçlar, iş sözleşmesinin sona ermesi, çalışma ve dinlenme süreleri, Sosyal Güvenlik Hukuku, sosyal sigorta kapsamı, finansmanı ve sigorta kolları ile sendikal kuruluşların örgütlenmesi hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olunur.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Dersin Tanıtımı ve Derse Giriş
2 İş Hukukunun Temel Kavramları ve İş Hukuku’nun Kapsamı
3 İş Sözleşmesi
4 İş Sözleşmesinden Doğan Borçlar
5 İş İlişkisinin Düzenlenmesi
6 İş Sözleşmesinin Sona Ermesi
7 İş Hukukunda İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı
8 Ara Sınav
9 Sosyal Güvenlik Hukuku
10 Sosyal Sigortalıların Kapsamı
11 Sosyal Sigorta Finansmanı
12 Sosyal Sigorta Kolları
13 Sendikal Örgütlenme, Sendika Üyeliği ve Sendikaların Faaliyetleri
14 Toplu İş Sözleşmesi-Toplu İş Uyuşmazlıkları ve Uyuşmazlıkların Çözümü
15 Ders Tekrarı/Ders dönemi içinde anlatılan konu başlık ve içeriklerinin hatırlatılması
16 Final Sınavı

Alper, Yusuf; Kılkış, İlknur. (2020). İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. Dora Yayınları. Kocabaş, Fatma. (2018). İş Hukukunun Tarihsel Gelişimi., Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku İçinde Editör Hasan Nüvit Gerek ve Fatma Kocabaş,. 4857 sayılı İş Kanunu 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İlgili diğer yasal düzenlemeler ve süreli yayınlar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 42 42
Soru-Yanıt 1 7 7
Örnek Vaka İncelemesi 1 10 10
Beyin Fırtınası 1 7 7
Makale Kritik Etme 1 7 7
Bireysel Çalışma 1 14 14
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 7 7
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 14 14
Okuma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek