Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GT-226 | GIDA AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA | Ders | 2 | 4 | 3,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, gıda hammaddelerinin elde edilmeleri, işlenmeleri ve satışa sunulmaları aşamalarında gereksinim duyulacak ambalajlarla ilgili bilgilerin öğrencilere kazandırılması ve genel ambalajlama ve depolama teknikleri ile çeşitli gıda ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması konularında bilgi vermektir.
Dr. Öğr. Üyesi Bahadır ATMACA
1 | Ambalaj ve ambalajlamanın temel ilkelerini kavrar |
2 | Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj materyallerinin özelliklerini kavrar |
3 | Gıda ambalajlama teknikleri konusunu kavrar |
4 | Gıdaların depolanması ve depolama koşulları konusunu kavrar |
5 | Farklı gıda gruplarının muhafaza ve depolama tekniklerini kavrar |
6 | Ambalajlama ve depolama sırasında gıdalarda meydana gelen değişimler konusunu kavrar |
7 | Gıda ambalajlamada yeni gelişmeleri kavrar |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıda ambalajlamanın önemi, ambalaj materyallerinin özellikleri, ambalajlama teknikleri, depolama teknikleri, çeşitli gıdaların depolanması ve depolama sırasında meydana gelen değişimler.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Ambalajın fonksiyonu ve gıda ambalajlamanın önemi | ||
2 | Ambalaj materyallerinin özellikleri I- Cam ve kağıt esaslı materyaller | ||
3 | Ambalaj materyallerinin özellikleri II- Metal ve plastik esaslı materyaller | ||
4 | Gıda ambalajlama sistemleri I- Aseptik ambalajlama | ||
5 | Gıda ambalajlama sistemleri II-Vakum ve Modifiye atmosfer ambalajlama, Kontrollü atmosferde depolama | ||
6 | Taze ve işlenmiş çeşitli gıdaların ambalajlanması | ||
7 | Gıda-ambalaj ve Mikroorganizma/böcek-ambalaj etkileşimleri | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Ambalaj kontrolü, ambalajlamada güvenlik ve yasal durum | ||
10 | Gıdaların depolanması sırasında meydana gelen değişimler | ||
11 | Tahıl ve tahıl ürünlerinin depolanması | ||
12 | Et ve et ürünlerinin depolanması | ||
13 | Meyve ve sebzelerin ve ürünlerinin depolanması | ||
14 | Süt ve süt ürünlerinin depolanması | ||
15 | Yağ ve yağ ürünlerinin depolanması | ||
16 | Final sınavı |
Üçüncü, M. 2011. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Özkaya, H. Gıda Ambalajlama ve Depolama. Gordon L. Robertson, 2006. Food Packaging: Principles and Practice. 2nd ed. Taylor & Francis/CRC Press, USA.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (saat) | 90 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | |
ÖÇ 7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |