GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT-226 GIDA AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA Ders 2 4 3,00

Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı, gıda hammaddelerinin elde edilmeleri, işlenmeleri ve satışa sunulmaları aşamalarında gereksinim duyulacak ambalajlarla ilgili bilgilerin öğrencilere kazandırılması ve genel ambalajlama ve depolama teknikleri ile çeşitli gıda ürünlerinin ambalajlanması ve depolanması konularında bilgi vermektir.


Dr. Öğr. Üyesi Bahadır ATMACA


1 Ambalaj ve ambalajlamanın temel ilkelerini kavrar
2 Gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj materyallerinin özelliklerini kavrar
3 Gıda ambalajlama teknikleri konusunu kavrar
4 Gıdaların depolanması ve depolama koşulları konusunu kavrar
5 Farklı gıda gruplarının muhafaza ve depolama tekniklerini kavrar
6 Ambalajlama ve depolama sırasında gıdalarda meydana gelen değişimler konusunu kavrar
7 Gıda ambalajlamada yeni gelişmeleri kavrar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıda ambalajlamanın önemi, ambalaj materyallerinin özellikleri, ambalajlama teknikleri, depolama teknikleri, çeşitli gıdaların depolanması ve depolama sırasında meydana gelen değişimler.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Ambalajın fonksiyonu ve gıda ambalajlamanın önemi
2 Ambalaj materyallerinin özellikleri I- Cam ve kağıt esaslı materyaller
3 Ambalaj materyallerinin özellikleri II- Metal ve plastik esaslı materyaller
4 Gıda ambalajlama sistemleri I- Aseptik ambalajlama
5 Gıda ambalajlama sistemleri II-Vakum ve Modifiye atmosfer ambalajlama, Kontrollü atmosferde depolama
6 Taze ve işlenmiş çeşitli gıdaların ambalajlanması
7 Gıda-ambalaj ve Mikroorganizma/böcek-ambalaj etkileşimleri
8 Ara sınav
9 Ambalaj kontrolü, ambalajlamada güvenlik ve yasal durum
10 Gıdaların depolanması sırasında meydana gelen değişimler
11 Tahıl ve tahıl ürünlerinin depolanması
12 Et ve et ürünlerinin depolanması
13 Meyve ve sebzelerin ve ürünlerinin depolanması
14 Süt ve süt ürünlerinin depolanması
15 Yağ ve yağ ürünlerinin depolanması
16 Final sınavı

Üçüncü, M. 2011. Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Özkaya, H. Gıda Ambalajlama ve Depolama. Gordon L. Robertson, 2006. Food Packaging: Principles and Practice. 2nd ed. Taylor & Francis/CRC Press, USA.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bütünleme Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Ev Ödevi 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 7 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek