| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
|---|---|---|---|---|---|
| GT-214 | GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ | Seçmeli Ders Grubu | 2 | 4 | 3,00 |
Lisans
Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Lect.
| 1 | Gıdalarda görülen bozunma şekilleri ve nedenlerini tanımlama yeteneğini kazanma |
| 2 | Gıdalarda görülen bozunmaları önlemek amacıyla uygulanması gereken muhafaza tekniklerini tanımlayabilme. |
| 3 | En uygun muhafaza yöntem ya da yöntemlerinin uygulamalarını oluşturabilme |
| 4 | Muhafaza yöntemlerinin esaslarını kavarama ve bunların kombine kullanımı hakkında tanımlama yeteneği kazanma. |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Gıdaların Muhafazasında Uygulanan Yöntemler ve Temel İlkeleri. Gıdalarda Isıl İşlemler, Dondurma, Soğutma , Işınlama, Kimyasal koruyucular, Tuzlama, Şeker ilavesi, Asitlendirme, Kurutma, Tütsüleme, Ambalajlama, Fumigasyon, Alkol ilavesi, Fermantasyon, Yüksek Basınç Uygulamaları, Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon Gibi Modern Yöntemlerin Gıda Muhafazasında Kullanımları.
| Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
|---|---|---|---|
| 1 | Gıdaların Muhafazasında Uygulanan Yöntemler ve Temel İlkeleri | ||
| 2 | Gıdalarda Isıl İşlemler | ||
| 3 | Soğutma İşlemi | ||
| 4 | Dondurma İşlemi | ||
| 5 | Işınlama | ||
| 6 | Kimyasal koruyucularla muhafaza | ||
| 7 | Tuzlama ve Şeker İlavesi | ||
| 8 | Ara Sınav | ||
| 9 | Asitlendirme | ||
| 10 | Alkol ilavesi | ||
| 11 | Kurutma, Tütsüleme, Fumigasyon | ||
| 12 | Ambalajlama | ||
| 13 | Fermantasyon | ||
| 14 | Yüksek Basınç Uygulamaları | ||
| 15 | Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon | ||
| 16 | Yarıyıl Sonu Sınavı Haftası |
• Gıda Muhafaza İlkeleri 1, MEGEP, Ankara, 2011 • Gıda Muhafaza İlkeleri 1, MEGEP, Ankara, 2011 • Gıdaların Ev Şartlarında Muhafazası, İbrahim Canbey, 1. Baskı, Mart 2021, Ekin Basım Yayın • Gıdaların Soğutularak Ve Dondurularak Muhafazası, Prof. Dr. ARSAN BİLİŞLİ, SİDAS Yayınları, 2013 • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Kitabı Cilt 1, Prof.Dr.Bekir S.CEMEROĞLU, Seçkin Yayıncılık, 2016 • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Kitabı Cilt 2, Prof.Dr.Bekir S.CEMEROĞLU, Seçkin Yayıncılık, 2016
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Yok
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Tartışma | 14 | 1 | 14 |
| Soru-Yanıt | 14 | 3 | 42 |
| Gösterme | 14 | 1 | 14 |
| Beyin Fırtınası | 14 | 1 | 14 |
| Seminer | 1 | 1 | 1 |
| Ev Ödevi | 1 | 1 | 1 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 88 | ||
| PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | |
| ÖÇ 1 | 3 | |||||||
| ÖÇ 2 | 3 | |||||||
| ÖÇ 3 | 3 | |||||||
| ÖÇ 4 | 3 |