GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
GT-214 GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ Seçmeli Ders Grubu 2 4 3,00

Lisans



Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek


Lect.


1 Gıdalarda görülen bozunma şekilleri ve nedenlerini tanımlama yeteneğini kazanma
2 Gıdalarda görülen bozunmaları önlemek amacıyla uygulanması gereken muhafaza tekniklerini tanımlayabilme.
3 En uygun muhafaza yöntem ya da yöntemlerinin uygulamalarını oluşturabilme
4 Muhafaza yöntemlerinin esaslarını kavarama ve bunların kombine kullanımı hakkında tanımlama yeteneği kazanma.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Gıdaların Muhafazasında Uygulanan Yöntemler ve Temel İlkeleri. Gıdalarda Isıl İşlemler, Dondurma, Soğutma , Işınlama, Kimyasal koruyucular, Tuzlama, Şeker ilavesi, Asitlendirme, Kurutma, Tütsüleme, Ambalajlama, Fumigasyon, Alkol ilavesi, Fermantasyon, Yüksek Basınç Uygulamaları, Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon Gibi Modern Yöntemlerin Gıda Muhafazasında Kullanımları.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Gıdaların Muhafazasında Uygulanan Yöntemler ve Temel İlkeleri
2 Gıdalarda Isıl İşlemler
3 Soğutma İşlemi
4 Dondurma İşlemi
5 Işınlama
6 Kimyasal koruyucularla muhafaza
7 Tuzlama ve Şeker İlavesi
8 Ara Sınav
9 Asitlendirme
10 Alkol ilavesi
11 Kurutma, Tütsüleme, Fumigasyon
12 Ambalajlama
13 Fermantasyon
14 Yüksek Basınç Uygulamaları
15 Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon
16 Yarıyıl Sonu Sınavı Haftası

• Gıda Muhafaza İlkeleri 1, MEGEP, Ankara, 2011 • Gıda Muhafaza İlkeleri 1, MEGEP, Ankara, 2011 • Gıdaların Ev Şartlarında Muhafazası, İbrahim Canbey, 1. Baskı, Mart 2021, Ekin Basım Yayın • Gıdaların Soğutularak Ve Dondurularak Muhafazası, Prof. Dr. ARSAN BİLİŞLİ, SİDAS Yayınları, 2013 • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Kitabı Cilt 1, Prof.Dr.Bekir S.CEMEROĞLU, Seçkin Yayıncılık, 2016 • Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Kitabı Cilt 2, Prof.Dr.Bekir S.CEMEROĞLU, Seçkin Yayıncılık, 2016



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Tartışma 14 1 14
Soru-Yanıt 14 3 42
Gösterme 14 1 14
Beyin Fırtınası 14 1 14
Seminer 1 1 1
Ev Ödevi 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 88

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8
ÖÇ 1 3
ÖÇ 2 3
ÖÇ 3 3
ÖÇ 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek