Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GBE-206 | MİKROBİYOLOJİ | Ders | 2 | 4 | 6,00 |
Lisans
Türkçe
Bu dersin amacı, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencilerinin; prokaryotlar, ökaryotlar ve virüsler hakkında güncel bilgiler çerçevesinde genel bir bakış açısı edinmelerini sağlamaktır.
Doç.Dr. Kadriye ÖZCAN
1 | Temel mikrobiyoloji konuları hakkında bilgi sahibi olabilme |
2 | Prokaryot ve ökaryotların özellikleri ve sınıflandırmalarını öğrenebilme |
3 | Mikrobiyal metabolizma hakkında bilgi sahibi olabilme |
4 | Mikroorganizmaların metabolik çeşitlilikleri hakkında bilgi sahibi olabilme |
5 | Prokaryot ve ökaryot mikroorganizmalar arasındaki farklılıkları anlayabilme |
6 | Mikroorganizmaların biyoteknolojideki uygulamalarını kavrayabilme |
7 | Mikroorganizmalar arasındaki etkileşimler ile ilgili yorum yapabilme |
Birinci Öğretim
Yok
Yok
Bu ders, mikroorganizmalar ve çeşitliliği, mikrobiyal ekoloji, mikrobiyal üreme, mikrobiyal evrim ve sistematik, mikrobiyal beslenme ve metabolizma, virolojinin esasları ve viral çeşitlilik konularını kapsamaktadır.
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuvar |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyal yaşama genel bakış | Laboratuvar hakkında genel bilgiler | |
2 | Mikroorganizmaların genel özellikleri | Aseptik teknikler | |
3 | Mikroorganizmaların genel özellikleri | Dezenfeksiyon ve sterilizasyon yöntemleri | |
4 | Mikrobiyal evrim ve sistematik | İzolasyon ve ekim yöntemleri | |
5 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması (Prokaryotik çeşitlilik) | İzolasyon ve ekim yöntemleri | |
6 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması (Ökaryotik çeşitlilik) | Saflaştırma teknikleri | |
7 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması (Viral çeşitlilik) | Topraktan mikroorganizmaların izolasyonu | |
8 | Ara sınav | ||
9 | Mikrobiyal beslenme | Doğal habitatlardan mikroorganizmaların izolasyonu | |
10 | Mikrobiyal büyüme | Mikroorganizmaların boyanması | |
11 | Mikroorganizmalarda üreme | Gram boyama | |
12 | Mikroorganizmalarda üremenin kontrolü | Mikroorganizmaların biyokimyasal karakteristikleri | |
13 | Mikrobiyal metabolizma | Mikroorganizmaların kontrolü | |
14 | Mikrobiyal metabolizma | Laboratuvar sınavı | |
15 | Final sınavı |
Madigan, M.T., Martinko, J. M., Parker, J., 2006. Brock's Biology of Microorganisms, Eleventh Edition, Prentice-Hall, Inc. Çökmüş, C., 2009. Mikroorganizmaların biyolojisi (Madigan, M.T., Martinko, J. M., Brock's Biology of Microorganisms, Eleventh Edition'dan çeviri), Palme Yayıncılık Güven, S., Demirel Zorba, N.N., 2016. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Klavuzu, Nobel Yayınları
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 75 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 25 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Yok
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Okuma | 12 | 4 | 48 |
Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (saat) | 178 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | PÇ 21 | PÇ 22 | PÇ 23 | PÇ 24 | |
ÖÇ 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 |
ÖÇ 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖÇ 7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |