GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TIP-CE-650 GÖZ HASTALIKLARI Seçmeli Ders Grubu 6 11 3,00

Lisans



Bu staj süresinde öğrencilerin, Stajı bitirdiklerinde bir pratisyen hekim yada herhangi başka branş uzmanı olarak sık görülen belli başlı göz hastalıklarına yaklaşım, tedavi ve gerekli gördükleri bir üst basamak tedavi birimine zaman kaybetmeden yönlendirme becerisini kazanmaları amaçlanmaktadır


Doç. Dr. Murat Atabey ÖZER, Doç. Dr. Şafak KORKMAZ, Dr. Öğr. Üyesi Serkan ÖZEN, Dr. Öğr. Üyesi Hakan KOÇ,


1 Göz Hastalıkları ile ilgili temel hastalıkların klinik özelliklerini ve klinik yaklaşım ilkelerini (tanı, tedavi ve korunma) açıklar.
2 Hastanın sağlık problemleri, öz ve soygeçmişi ve Göz ve hastalıklarına ilişkin bilgilerini alır ve düzenler.
3 Göz için fizik muayene tekniklerini/becerilerini uygular.
4 Göz ve görme yakınmaları ile gelen hastada anamnez ve fizik muayene bulgularını değerlendirerek, tanı ve tedaviye yönlendirecek tanısal yöntemleri uygun sırada seçer.
5 Göz hastalıklarının teşhisinde kullanılan temel tanı yöntemlerini ve işlemlerini açıklar ve sonuçlarını yorumlar.
6 Göz hastalıkları için birinci basamak düzeyinde tanıya uygun tedavi planlar ve sevk kriterlerini açıklar.
7 Göz acil durumlarını, bu durumlara yaklaşım ilkelerini açıklar.
8 Gözde temel tıbbi girişimleri (lens takma/çıkarma, göz dibi muayenesi, göz lavajı, damla yapma vb.) uygular.
9 Bilimsel kaynaklara ulaşır, amaca uygun bilgiyi alır, organize eder ve sunar

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bilgi 1. Göz Hastalıkları hasta izlemindeki temel noktaları bilir. 2. Göz ile ilgili risk faktörlerini bilir. 3. Göz Hastalıkları görüntüleme yöntemleri hakkında yeterli bilgisi vardır. 4. Vizitlerde hastalarını sunar. 5. Acil göz durumları fark edebilir. 6. Sık kullanılan ilaçların dozlarını bilir. 7. Epikriz yazmayı ve taburculuk önerilerinde bulunmayı bilir. Beceri 1. Direkt fundoskopi yapmayı bilir. 2. Görme muayenesi yapabilir. 3. Renk görme, stereopsis muayenesini bilir. 4. Göz hareketleri ve şaşılık muayenesi yapmayı bilir. 5. Biomikroskop kullanmayı bilir. 6. Gözden yabancı cisim çıkartma ve SF ile yıkamayı bilir. Tutum 1. Hasta ve yakınlarının psikolojisini bilir ve doğru iletişim kurar. 2. Deontolojiyi bilir ve tıp etiğine uygun davranır. 3. Hasta dosyalarını formatına uygun bir şekilde hazırlar. 4. Görevlerinin bilincindedir ve amaçlarını bilir. 5. İzlediği hastalarla ilgili teorik bilgi okur ve tartışır. 6. Yaptığı işlemleri ve tedavileri kanıta dayalı olarak yapar. 7. Göz Hastalıkları AD akademik ders programına, düzenlenen seminerlere ve literatür toplantılarına düzenli olarak katılır. 8. Bilgilendirilmiş onam formu almayı bilir. 9. İnsan, hasta ve doktor haklarını bilir ve bu konularda daima duyarlı davranır. 10. Bölüm personeliyle uyum içinde çalışır.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 (Poliklinikte hasta değerlendirme) Hekimlik uygulaması ( Işık refleksi muayenesi ) Hekimlik uygulaması (Görme muayenesi) İş başında öğrenme (Göz hareketleri ve şaşılık muayenesi (Poliklinikte hasta değerlendirme) Hekimlik uygulaması ( Işık refleksi muayenesi ) Hekimlik uygulaması (Görme muayenesi) İş başında öğrenme (Göz hareketleri ve şaşılık muayenesi
2 (Ameliyathane) ( Ptosiz- Entropiyon- Ektropiyon muayenesi ) Hekimlik uygulaması (Aydınlatma ve onam alabilme) Hekimlik uygulaması (Görme muayenesi) Hasta başı eğitim ( Renkli görme muayenesi ) (Ameliyathane) ( Ptosiz- Entropiyon- Ektropiyon muayenesi ) Hekimlik uygulaması (Aydınlatma ve onam alabilme) Hekimlik uygulaması (Görme muayenesi) Hasta başı eğitim ( Renkli görme muayenesi )
3 Hekimlik uygulaması ( Pediatrik hastaya yaklaşım ) Hekimlik uygulaması ( Kırmızı refle testi) İş başında öğrenme (Üç boyutlu görme (Worth vb.) testleri) Hekimlik uygulaması ( Air-puffnon-kontakttonometre- otoref uygulamaları ) Hekimlik uygulaması ( A-B scan USG ) Hekimlik uygulaması ( Pediatrik hastaya yaklaşım ) Hekimlik uygulaması ( Kırmızı refle testi) İş başında öğrenme (Üç boyutlu görme (Worth vb.) testleri) Hekimlik uygulaması ( Air-puffnon-kontakttonometre- otoref uygulamaları ) Hekimlik uygulaması ( A-B scan USG )

Kanski Oftalmoloji



Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Gözlem 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 100

DÖNEM VI


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Uygulama/Pratik 1 30 30
Gözlem 1 30 30
Performans 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 90

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24 PÇ 25 PÇ 26 PÇ 27 PÇ 28 PÇ 29 PÇ 30 PÇ 31 PÇ 32 PÇ 33
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
ÖÇ 7 5
ÖÇ 8 5
ÖÇ 9 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek