GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
TEKSEÇ-10408 GÖRÜNTÜ İŞLEME Seçmeli Ders Grubu 4 8 4,00

Lisans



Bu dersin amacı, öğrencilere dijital görüntüleri manipüle etmek için temel kavram ve tekniklerin kapsamlı bir anlayışını sağlamaktır. Görüntü edinimi, insan görsel algısı, örnekleme, kuantizasyon, filtreleme, gürültü giderme, sıkıştırma, segmentasyon ve nesne tespiti gibi konulara derinlemesine girerek, öğrenciler dijital görüntüleri etkili bir şekilde analiz etme, geliştirme ve manipüle etme bilgi ve becerisini geliştirirler. C/C++ veya MATLAB gibi programlama dilleri kullanarak algoritmaların pratik uygulamaları yoluyla, öğrenciler bu kavramları gerçek dünya senaryolarına uygulama konusunda pratik deneyim kazanırlar. Sonuç olarak, ders, öğrencilere endüstriyel ve bilimsel uygulamalar da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda görüntü işleme teknolojilerinin ilerlemesine katkıda bulunmak için temel anlayış ve pratik yeteneklerle donatmayı amaçlamaktadır.


Abdülkadir Elmas


1 Kavramsal Anlayış: Öğrenciler, dijital görüntü işleme alanında temel prensipler ve teorileri anlama konusunda derin bir kavrayış geliştireceklerdir. Bu, görüntü edinimi, temsili ve algılaması gibi konuları içermektedir.
2 Uygulamalı Beceriler: C/C++ veya MATLAB gibi programlama dillerini kullanarak algoritmaların uygulanmasıyla, öğrenciler, filtreleme, gürültü giderme ve sıkıştırma gibi dijital görüntüleri etkili bir şekilde manipüle etmek ve analiz etmek için gerekli pratik becerileri kazanacaklardır.
3 Eleştirel Düşünme ve Uygulama: Öğrenciler, çeşitli görüntü işleme tekniklerini eleştirel bir şekilde değerlendirme yeteneği kazanacaklar ve bilgisayar görüşü, tıbbi görüntüleme ve multimedya gibi alanlardaki gerçek dünya problemlerine uygulanabilirliğini göz önünde bulunduracaklardır. Ayrıca, dijital görüntü işleme teknolojilerinin etik ve toplumsal etkilerini değerlendirecekler ve bu da konunun bütünsel bir anlayışını sağlayacaktır.

Birinci Öğretim


EEM-307 Sinyaller ve Sistemler


Yok


Görüntü işleme sistemlerinin genel bakışı; Görüntü oluşumu ve algısı; Sürekli ve dijital görüntü temsili; Dijital görüntü işlemenin uygulamaları; Matris ve Matlab özeti. Rastgele değişkenler; Görüntü kuantizasyonu: düzgün ve düzensiz; Görüntü kuantizasyonu (titreme). Görüntü kontrastı artırma: doğrusal ve doğrusal olmayan germe; histogram eşitleme ve özelleştirme; histogram tabanlı görüntü bölütleme. 2D Sürekli ve kesikli zamanlı Fourier Dönüşümleri; 2D Lineer konvolüsyon; Filtre tasarımı. Görüntü yumuşatma ve görüntü keskinleştirme için uzay alanında lineer filtreleme; Kenar tespiti; Bulanıklık giderme teknikleri. 1D ve 2D Kesikli Fourier dönüşümleri; DFT alanında görüntü filtreleme; Birim dönüş; KLT; Dalgaletler. Medyan filtresi; Sıralı filtre; İki seviyeli ve gri tonlamalı morfolojik filtre. Renk algısı ve temsili; Renkli görüntü görüntüleme; Gerçek ve sahte renkli görüntü işleme; Renkli görüntü iyileştirme. Görüntü örnekleme ve interpolasyon; Örnekleme oranı dönüşümü (görüntü yeniden boyutlandırma). Kayıpsız görüntü sıkıştırma: Entropi kavramı; Değişken uzunluk kodlama: Huffman kodlama ve aritmetik kodlama; İki seviyeli görüntüler için çalışma uzunluğu kodlama; Öngörücü kodlama. Kayıplı görüntü sıkıştırma: Görüntü kuantizasyonu yeniden ele alınmış; Kayıplı öngörücü kodlama; Dönüşüm kodlama; JPEG ve JPEG 2000 görüntü sıkıştırma standartı. Görüntü Bölütleme; Görüntü Geometrisi; Görüntü deformasyon modeli; Görüntü Kayıt; Görüntü Bükülme. Görüntü işleme üzerine son ilerlemeler; Kurs İncelemesi.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Görüntü işleme sistemlerinin genel bakışı; Görüntü oluşumu ve algısı; Sürekli ve dijital görüntü temsili; Dijital görüntü işlemenin uygulamaları; Matris ve Matlab özeti.
2 Rastgele değişkenler; Görüntü kuantizasyonu: düzgün ve düzensiz; Görüntü kuantizasyonu (titreme).
3 Görüntü kontrastı artırma: doğrusal ve doğrusal olmayan germe; histogram eşitleme ve özelleştirme; histogram tabanlı görüntü bölütleme.
4 2D Sürekli ve kesikli zamanlı Fourier Dönüşümleri; 2D Lineer konvolüsyon; Filtre tasarımı.
5 Görüntü yumuşatma ve görüntü keskinleştirme için uzay alanında lineer filtreleme; Kenar tespiti; Bulanıklık giderme teknikleri.
6 1D ve 2D Kesikli Fourier dönüşümleri; DFT alanında görüntü filtreleme; Birim dönüş; KLT; Dalgaletler.
7 Medyan filtresi; Sıralı filtre; İki seviyeli ve gri tonlamalı morfolojik filtre.
8 Renk algısı ve temsili; Renkli görüntü görüntüleme; Gerçek ve sahte renkli görüntü işleme; Renkli görüntü iyileştirme.
9 Görüntü örnekleme ve interpolasyon; Örnekleme oranı dönüşümü (görüntü yeniden boyutlandırma).
10 Kayıpsız görüntü sıkıştırma: Entropi kavramı; Değişken uzunluk kodlama: Huffman kodlama ve aritmetik kodlama; İki seviyeli görüntüler için çalışma uzunluğu kodlama; Öngörücü kodlama.
11 Kayıplı görüntü sıkıştırma: Görüntü kuantizasyonu yeniden ele alınmış; Kayıplı öngörücü kodlama; Dönüşüm kodlama; JPEG ve JPEG 2000 görüntü sıkıştırma standartı.
12 Görüntü Bölütleme; Görüntü Geometrisi; Görüntü deformasyon modeli; Görüntü Kayıt; Görüntü Bükülme.
13 Görüntü işleme üzerine son ilerlemeler
14 Ders İncelemesi

Digital Image Processing. R. C. Gonzalez and R. E. Woods. Prentice Hall (3rd Edition) 2007.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 14 3 42
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 16 16
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 120

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20 PÇ 21 PÇ 22 PÇ 23 PÇ 24
ÖÇ 1 3 5 5 3 4 3 4 3 3 1 3 4 3 3 3 1
ÖÇ 2 4 5 5 3 5 4 5 5 5 1 5 4 5 3 3 1
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 4 5 5 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek