GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
SEC-524 ULUSLARARASI AKTÖR OLARAK SİVİL TOPLUM Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


İnsan ve toplumsal hareket arasındaki ilişkiyi kavratma, Toplumsal Hareketler kavramının önemini öğretme, Yeni Toplumsal Hareketler kavramının önemini öğretme, Büyük güçlerin Toplumsal Hareketler temelli yaklaşımlarını inceletme, Toplumsal Hareket Endüstrisi kavramı üzerinde durma, Yeni Toplumsal Hareketlerin türlerini öğretme. Toplumsal Hareketlerin eskisi ile yenisi arasındaki farkları öğretme, Toplumsal Hareketlerin Batı’daki ve Doğu’daki farklılığını analiz etme.


Prof. Dr. Betül KARAGÖZ YERDELEN



Birinci Öğretim


Bu ders için özel ön koşul bulunmamaktadır.


Sosyoloji, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Gazetecilik ve Tarih gibi ilgili bilim dallarıyla bilgi paylaşımı yapılması son derece yararlı olacaktır.


1.Toplumsal Hareketler konusuna giriş, 2.İnsan ve Toplumsal Hareketler arasındaki ilişki, 3.Toplumsal Hareket Endüstrisi, 4.Yeni Toplumsal Hareketler Okulu, 5.Toplumsal Hareketlerin eskisi ile yenisi arasındaki farklar, 6.Toplumsal Hareketlerin Batı’daki ve Doğu’daki farklılığı, 7.Bir Toplumsal Hareket olarak “Karşı-Küreselleşme” hareketleri. ARA SINAV 8. Toplumsal Hareketler ve Devrimler, 9.Toplumsal Hareketler ve Küreselleşme, 10.Küreselleşme ve Kapitalizm İlişkisinin Toplumsal Hareketlere etkisi, 11.11 Eylül Krizi ve Toplumsal Hareketlere etkisi, 12.Geleceğin Devrimleri ve Toplumsal Hareketlerin öncü rolü, 13.Dünya Sosyal Forumları ve Öğrenci sunumu, 14.Öğrenci sunumları: Sunum Konuları: 1. Jeltoksan (Almatı) Hareketi, 2. 20 Yanvar/Ocak (Bakü) Hareketi 3. Tiananmen (Pekin) Hareketi 4. Küreselleşme-Karşıtları (Seattle) Hareketi, 5. Ulus-Ötesi Aktivistler (Gazze) Hareketi ve Ayşenur Ezgi Eygi’nin Şahadeti, 6. Sarı Ceketliler Hareketi (Fransa), 7. Güdümlü Toplumsal Hareket örneği olarak Gezi Hareketi (Türkiye).


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar

Temel Kaynaklar Y. Doğan Çetinkaya (2014), “Tarih ve Kuram Arasında Toplumsal Hareketler,” Toplumsal Hareketler, Der. Y. Doğan Çetinkaya, İstanbul: İletişim Yayınları, s.25-71. John Foran (2014), “Devrim ve Küreselleşme: Chiapas’tan Seattle ve Ötesine,” Toplumsal Hareketler, Der. Y. Doğan Çetinkaya, İstanbul: İletişim Yayınları, s.95-121. David S. Meyer (2021), Toplumsal Hareketler (Bazen) Nasıl Fark Yaratabilir?, Çev. Zeynep Demir, İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Ek Kaynaklar Ed. Gülcan Işık (2011), Toplumsal Hareketler, Ankara. Nobel Yayınları. Gülcan Işık (2013), Sanaldan Sokağa Toplumsal Hareketler, Ankara. Nobel Yayınları. İlker Belek (1991), Toplumsal Bilinç, İstanbul: Sorun Yayınları.




Zorunlu değil, ama ilgili düşünce kuruluşlarında olabilmektedir.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek