GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
BES-514 SPORCU BESLENMESİ, DOPİNG VE ERGOJENİK YARDIM Seçmeli Ders Grubu 1 2 6,00

Yüksek Lisans


Türkçe


Beslenmenin önemi, besinlerin performansa etkileri, farklı branşlar için beslenmede üzerinde durulması gereken ilkeler, farklı yaş gruplarında beslenme, müsabaka öncesi ve sonrası dikkat etmemiz gereken ilkelerin incelenmesi


Doç. Dr. Şevki KOLUKISA


1 Yüksek performanslı sporlarda genel beslenme ilkelerini bilir.
2 Sporcuların performanslarını geliştirmek için dikkat etmesi gereken temel ilkeleri bilir.
3 Avrupa yardım türlerinin performans ve sağlık üzerindeki etkilerini bilir.
4 Farklı spor dallarında yüksek performans için genel beslenme ilkelerini bilir
5 Farklı çevre koşullarında yüksek performans için genel beslenme ilkelerini bilir.
6 Spora özgü ve dengeli beslenme konusunda doğrudan yapılan vücut kompozisyonunun önemini bilir.

Birinci Öğretim



Yok


Filiz Beslenmesinin Rolü, Sporcular İçin Genel Beslenme İpuçları, Antrenman ve Antrenman Sonrası İyileşme İçin Temel Beslenme İhtiyaçları, Fiziksel Performans ve Günlük Enerji Dengesi Ulaşma, CHO ve Egzersizde Enerji Değişim Limitleri, Egzersiz Sırasında CHO Kullanımını Etkileyen Faktörler, Yoğun Antrenman, Proteini Etkileyen Faktörler Alımı, Protein Alımını Etkileyen Faktörler, Vitamin Takviyelerinde Enerji Destekli Yağ Besinlerinin Önemi, Vitamin Takviyelerinin Performansı ve Performansı, Mineral Takviyelerinin Sporcularda Önemi ve Performansı, Egzersiz Sıvı Alımı ve Performansında Sıvı ve Elektrolit Kaybı, Dikkat Edilmesi Gereken İlkeler Farklı Spor Branşlarında Sporcu Beslenmesinde Dikkate Alınan Vejetaryen Diyetinin Özellikleri Vejetaryen Sporcu Diyetinin Özellikleri Beslenme Davranış Bozuklukları (Anoreksiya Nervoza, Anoreksiya Nervoza,Bulimia Nervoza), Obezite


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Sporcu Beslenmesinin Rolü - Sporcular için genel beslenme tavsiyesi - Antrenman ve antrenman sonrası toparlanma için temel beslenme ihtiyaçları
2 Fiziksel Performans ve Günlük Enerji Dengesi Erişimde Enerji Değişim Limitleri - Enerji Değişimi Sınırlamaları - Enerji Harcamasında Alt Limit
3 CHO ve Egzersiz - Egzersiz Sırasında CHO Kullanımı - Egzersiz Sırasında CHO Kullanımını Etkileyen Faktörler - Sportif Performansın Önemi Glisemik İndeksli Besinler
4 Yoğun antrenman, yarışma ve toparlanma dönemlerinde CHO alım zamanlaması ve yöntemleri - Antrenmandan sonra kas glikojeninin yenilenmesi - Antrenman Sonrası CHO Alımı Zamanlaması
5 Sporcuların proteine ​​ihtiyacı var - Proteinin Önemi - Protein Alımını Etkileyen Faktörler
6 Sporcuların Beslenmesinde Enerji Destekli Besin Yağının Önemi - Yağ Depolarının Önemi - Trigliseritler - Yağ Dokusu
7 Ara Sınav
8 Vitamin Takviyesi ve Performans İlişkisi - Sporda Vitamin Takviyesi Kullanımına Yönelik Çalışmalar
9 Mineral Takviyelerinin Spor İçin Önemi ve Performansla İlişkisi
10 Egzersizde Sıvı ve Elektrolit Kaybının Yenilenmesi - Sıvı Kaybı ve Isı Düzenlemesi - Elektrolit ve Vücut Sıvısı Kaybına Etkileri - Sıvı Alımı ve Performans İlişkisi
11 Farklı spor branşlarında sporcu beslenmesi yapılırken dikkat edilecek esaslar - Dayanıklılık sporları branşları - Dövüş sporları branşları - Oyun sporları branşları - Güç sporları branşları
12 Farklı spor branşlarında sporcu beslenmesi yapılırken dikkat edilecek esaslar - Dayanıklılık sporları branşları - Dövüş sporları branşları - Oyun sporları branşları - Güç sporları branşları
13 Vejetaryen Diyetinin Özellikleri - Vejetaryen Spor Diyetinin Özellikleri
14 Fİnal



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Tartışma 3 10 30
Soru-Yanıt 2 20 40
Bireysel Çalışma 2 20 40
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 10 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 20 40
Toplam İş Yükü (saat) 174

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek