GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS
2008007192013 TÜRK EDEBİYATINDA MİZAH VE HİCİV Seçmeli Ders Grubu 1 1 6,00

Doktora


Türkçe


Türk edebiyatında mizah ve hiciv kavramları, etki alanı ve çözümlemesi hakkında bilgi sahibi olunur.


Dr. Öğr. Üyesi Fikret USLUCAN


1 Türk ve dünya edebiyatlarında mizah ve hicvin doğuşu hakkında bilgi sahibi olur.
2 türlerin edebiyattaki yerini; sosyolojik, psikolojik sebeplerini öğrenir.
3 mizah ve hiciv tülerindeki edebi eserleri inceler.
4 mizah ve hiciv tülerindeki edebi eserleri analiz eder.

Birinci Öğretim


yok


yok


Türk ve dünya edebiyatlarında mizah ve hicvin doğuşunu, bu türlerin edebiyattaki yerini; sosyolojik, psikolojik sebeplerini öğrenir, mizah ve hiciv tülerindeki edebi eserler incelenir.


Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 Mizah ve hicvin Batıda ve Türk dünyasında bir edebi tür olarak doğuşu ve sosyal arka planı, butürlerin Türk edebiyatındaki yeri ve önemi anlatılır.
2 Mizah ve hiciv türlerinin sosyolojik, psikolojik, felsefi temellerinin neler olduğu Türk edebiyatındaki örneklerden yola çıkılarak tartışılır.
3 Klasik Türk edebiyatında meşhur mizah ve hiciv sanatçıları tanıtılır, eserlerinin özellikleri, mizah ve hicivlerinin konuları üzerinde durulur, seçilen eserler incelenir.
4 Türk halk edebiyatında meşhur mizah ve hiciv sanatçıları tanıtılır, eserlerinin özellikleri, mizah ve hicivlerinin konuları üzerinde durulur, seçilen eserler incelenir.
5 Masal, fıkra, halk hikayesi gibi türlerde görülen mizah ve hicvin özellikleri, psikolojik, sosyolojik ve felsefi tarafları üzerinde durulur.
6 Nasreddin Hoca, Şeyhî, Nef’i’nin mizah ve hiciv edebiyatımızdaki yeri seçilen örnek metinler üzerinden tartışılır.
7 Şair Eşref, Namık Kemal, Ziya Paşa, Hüseyin Suad Yalçın, Neyzen Tevfik’in mizah ve hiciv edebiyatımızdaki yeri seçilen örnek metinler üzerinden tartışılır.
8 ara sınav
9 Tanzimat’tan Cumhuriyet dönemine kadar geçen zaman zarfında Türk edebiyatındaki mizah ve hiciv türündeki eserlerin sosyolojik, siyasi, psikolojik ve felsefi temelleri üzerinde durulur.
10 Tanzimat’tan Cumhuriyet’e kadar Türk basın hayatında yer alan önemli mizah ve hiciv gazete ve dergileri tanıtılır, bu yayınlarda özellikle sosyal hayatın hangi taraflarının mizah ve hiciv malzemesi yapıldığı tartışılır.
11 İstibdat ve darbe dönemlerinde, totaliter ve monarşik rejimlerin hakim olduğu ülkelerde mizah ve hiciv edebiyatının durumu, gelişmesi veya gerilemesi örneklerle anlatılır.
12 Cumhuriyet sonrası Türk basın hayatında yer alan önemli mizah ve hiciv gazete ve dergileri tanıtılır, bu yayınlarda özellikle sosyal hayatın hangi taraflarının mizah ve hiciv malzemesi yapıldığı tartışılır.
13 Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatında özellikle sosyal hayatın hangi taraflarının mizah ve hiciv malzemesi yapıldığı örnek metinler üzerinden tartışılır.
14 Cumhuriyet sonrası Türk edebiyatının önemli mizah ve hiciv yazarları ve eserleri tanıtılır. Örnek metinler incelenir.
15 Türk mizah ve hiciv edebiyatının Türk sinema ve tiyatrosuna katkılarının neler olduğu örnek eserler üzerinden tartışılır.
16 dönem sonu sınavı

Hilmi Yücebaş, Hiciv ve Mizah Edebiyatı Antolojisi Hilmi Yücebaş, Neyzen Tevfik Nilüfer Tanç, Türk Edebiyatında Mizah Henri Bergson, Gülme-Komiğin Anlamı Üzerinde Deneme Levent Bayraktar, Bergson’dan Mustafa Şekip’e “Gülme” Mehmet Nuri Yardım, Edebiyatımızın Güler Yüzü Rıdvan Şentürk, gülme Teorileri Nida Kırömeroğlu, Mizah Penceresinden Birinci Dünya Savaşı N. Ahmet Özalp, Mizahımızın Uç Beyleri Selçuk Çıkla, Türkiye’de Rejim ve Edebiyat Azem Sevindik, Türk Mizah Ekolojisi Franz Rosenthal, Erken İslam’da Mizah Simon Critchley, Mizah Üzerine Azem Sevindik, Kahkahanın Kültür Tarihi, Felsefi ve Sosyolojik Bir Mesele Olarak Bellek ve Mizah İbnü’l-Cevzî, Ahmak ve Dalgınlar İbnü’l-Cevzî, Zekiler Birol Bulut, Hikayenin Mizahisi Mizahın Toplumsallığı Oğuz Cebeci, Komik Edebi Türler- Parodi, Satir ve İroni Kemalettin Şükrü, Nasreddin Hoca’nın Hayatı Ferit Özgören, Türk Mizah ve Hicvi Kubilay Aktulum, Metinlerarası İlişkiler Umberto Eco, Açık Yapıt Umberto Eco, Yorum ve Aşırı yorum Herman Broch, Edebiyat ve Felsefe Joseph Campbell, Kahramanın Sonsuz Yolculuğu Jale Parla, Don Kişot’tan Bugüne Roman Manfred Jhon, Anlatıbilim Terry Eagleton, Edebiyat Nasıl Okunur? Hece Edebiyat Dergisi, Hayat Sanat Edebiyat Özel Sayısı Yedi İklim Dergisi Nasreddin Hoca özel sayısı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 14 2 28
Makale Kritik Etme 5 6 30
Bireysel Çalışma 14 1 14
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Okuma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1 4 4 5 5 5 4 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 2 5 5 4 4 4 5 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 3 4 5 5 4 5 4 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 4 4 5 5 4 5 4 1 1 1 1 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek