Gıda işleme bölümü Gıda Teknolojisi Programı 1998 yılında Cumhuriyet Üniversitesine bağlı olarak eğitim ve öğretime başlamıştır,2006 yılından itibaren ise Giresun Üniversitesi'nin bünyesinde eğitim ve öğretimine de
Gıda Teknikeri
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.
Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki çeçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türk Yüksek öğretim kurularında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.
Programda mevcut olan (örneğin Ön Lisans için toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek .
öğrencilere, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde gıda biliminde bilgili, imalat işlemlerinde becerili, teknolojik ilkelere bağlı olarak üretim hattında çalışabilecek gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek, gıda laboratuarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Bu programdan mezun olan öğrenciler gıda sektöründe üretim hatlarında çalışabileceği gibi, laboratuvarlarda da çalışma imkanına sahiptirler.
ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda Mühendisliği, Kimya bölümlerine geçiş hakkı kazanmaktadır.
Bir vize ve bir de final sınavı yapılmaktadır. bu sınavları geçemeyen öğrenciler bütünleme sınavına girebilir.
Müfredatta bulunan bütün derslerden 50 en az ortalama ile geçmek.
Örgün Eğitim
Öğr.Gör.Tuğba Güngör Ertuğral 5317920991
Derslikler ve laboratuarlar.
1 | Gıda dönüşümü ve korunması ile ilgili olarak ekonomik, teknolojik ve uygulamalı doğal temel bilimsel konularda, ayrıca vaka çalışmaları yoluyla, bilgi ve anlayış sahibi olma. |
2 | Üretimde hijyen ve sanitasyon tedbirlerini öğrenmek ve uygulayabilecek düzeye ulaşmak |
3 | Üretimde hijyen ve sanitasyon tedbirlerini öğrenmek ve uygulayabilecek düzeye ulaşmak |
4 | Gıda maddesi üretim metotlarını öğrenmek ve prosesin her aşamasında çalışabilecek bilgileri edinmek |
5 | Bilgisayar kullanma yeteneği ve bilgisayar aracılığıyla gıda bilimi ile ilgili konularda mücadele etmek için nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi sahibi olma. |
6 | Matematik, fizik ve kimya gibi temel konular hakkında bilgi sahibi olma. |
7 | İşleme ve depolama sırasında gıda reaksiyonları kontrol etmek için gıda kimyası temel bilgilere sahip olmak. |
8 | Gıda maddelerinin muhafaza metotlarını öğrenmek ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun yöntemi mevcut şartlar içerisinde belirleyebilmek . |
9 | Gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun ambalajlama yöntemlerini uygulayabilmek. |
10 | Gıda maddelerinin besleyici özelliklerini, sağlığa etkilerini ve olumsuz özelliklerini (zehirleyici, toksik özellikleri) bilmek. |
11 | Ekonomik ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak. |
12 | Besin değeri ve gıda sağlık riskleri hakkında bilgi sahibi olma. |
13 | Türk dili, yabancı dil ve Atatürk İlkeleri konusunda donanıma sahip olmak . |
14 | Gıda maddelerinin muhafaza metotlarını öğrenmek ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun yöntemi mevcut şartlar içerisinde belirleyebilmek |
15 | Gıda maddelerinin besleyici özelliklerini, sağlığa etkilerini ve olumsuz özelliklerini (zehirleyici, toksik özellikleri) bilmek |
16 | Ekonomik ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak |
1. Dönem | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AITB-191 | Türkçe | ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
BİL-105 | Türkçe | BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 1 | 1 | - | 2 | |
GTP-103 | Türkçe | KİMYA I | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
GTP-107 | Türkçe | LABORATUAR TEKNİĞİ | Zorunlu | 1 | - | 1 | 3 | |
GTP-113 | Türkçe | GENEL MİKROBİYOLOJİ | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
GTP-115 | Türkçe | GIDA KİMYASI | Zorunlu | 2 | - | - | 3 | |
GTP-201 | Türkçe | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ I | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
MAT-119 | Türkçe | MATEMATİK | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
STGTSEC1-2 | Türkçe | GIDA SEÇMELİ I-II | Seçmeli | 2 | - | - | - | |
TDB-101 | Türkçe | TÜRK DİLİ-I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
UNISEC-1 | Türkçe | ÜNİVERSİTE SEÇMELİ - I | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
YDG-115 | Türkçe | YABANCI DİL I | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 22 | 1 | 1 | 29 | ||||
2. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
AİTB-192 | Türkçe | ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
GBP-201 | Türkçe | MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
GBT-112 | Türkçe | KİMYA II | Zorunlu | 4 | - | - | 3 | |
GTP-100 | Türkçe | GIDA ANALİZİ | Zorunlu | 2 | 1 | - | 3 | |
GTP-102 | Türkçe | ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
GTP-104 | Türkçe | SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
GTP-108 | Türkçe | GIDA MİKROBİYOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | 2 | 4 | |
GTP-118 | Türkçe | TAHIL TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
ŞEBGIDSEÇ2 | Türkçe | ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ II | Seçmeli | 2 | - | - | - | |
TDB-102 | Türkçe | TÜRK DİLİ II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
YDB-116 | Türkçe | YABANCI DİL II | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
Toplam | 24 | 1 | 2 | 22 | ||||
3. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GTP.UYG-202 | Türkçe | İŞYERİ UYGULAMASI | Zorunlu | - | 22 | - | 14 | |
GTP.UYG-204 | Türkçe | İŞYERİ EĞİTİMİ | Zorunlu | 5 | - | - | 11 | |
GTP.UYG-206 | Türkçe | STAJ | Zorunlu | - | 2 | - | 5 | |
Toplam | 5 | 24 | 0 | 30 | ||||
4. Dönem | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GTP-116 | Türkçe | HİJYEN VE SANİTASYON | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
GTP-206 | Türkçe | BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | 2 | 4 | |
GTP-213 | Türkçe | İŞ GÜVENLİĞİ | Zorunlu | 2 | - | - | 2 | |
GTP-217 | Türkçe | GIDA KATKI MADDELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | 4 | |
GTP-219 | Türkçe | GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ YÖNTEMLERİ | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
GTP-221 | Türkçe | FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
GTP-223 | Türkçe | BESLENME İLKELERİ | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
GTP-411 | Türkçe | AMBALAJLAMA | Zorunlu | 2 | - | - | - | |
ŞEBGIDSEÇ3 | Türkçe | ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ III | Seçmeli | 3 | - | - | - | |
Toplam | 19 | 0 | 2 | 12 | ||||
STGTSEC1-2 - GIDA SEÇMELİ I-II | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
SEÇ-101 | Türkçe | GIDA GÜVENLİĞİ VE MEVZUATI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
UNISEC-1 - ÜNİVERSİTE SEÇMELİ - I | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
IAD101 | Türkçe | İŞ AHLAKI VE DEĞERLER EĞİTİMİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
KAH101 | Türkçe | KADIN VE AİLE HAYATI | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
KRY101 | Türkçe | KARİYER PLANLAMA | Seçmeli | 1 | - | - | 2 | |
TCE101 | Türkçe | TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ŞEBGIDSEÇ2 - ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ II | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GTP-214 | Türkçe | ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇKİLER TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
SEÇ-102 | Türkçe | GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 2 | |
ŞEBGIDSEÇ3 - ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ III | ||||||||
Ders Kodu | [DersinDili] | Ders Adı | Ders Türü | [D] | [U] | [L] | AKTS | Rapor |
GTP-225 | Türkçe | GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER | Seçmeli | 2 | - | - | 3 | |
GTP-418 | Türkçe | ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ | Seçmeli | 2 | - | - | 3 |