GERİ DÖN

Önlisans Programları


Şebinkarahisar Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi - - Gıda Teknolojisi



Program Tanımları

Gıda işleme bölümü Gıda Teknolojisi Programı 1998 yılında Cumhuriyet Üniversitesine bağlı olarak eğitim ve öğretime başlamıştır,2006 yılından itibaren ise Giresun Üniversitesi'nin bünyesinde eğitim ve öğretimine de

Gıda Teknikeri

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.

Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki içindeki çeçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir. Türk Yüksek öğretim kurularında önceki öğrenmenin tanınması süreci henüz başlangıç aşamasındadır. Ancak, programların eğitim planlarında yer alan Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Programda mevcut olan (örneğin Ön Lisans için toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek .

öğrencilere, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde gıda biliminde bilgili, imalat işlemlerinde becerili, teknolojik ilkelere bağlı olarak üretim hattında çalışabilecek gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek, gıda laboratuarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Bu programdan mezun olan öğrenciler gıda sektöründe üretim hatlarında çalışabileceği gibi, laboratuvarlarda da çalışma imkanına sahiptirler.

ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda Mühendisliği, Kimya bölümlerine geçiş hakkı kazanmaktadır.

Bir vize ve bir de final sınavı yapılmaktadır. bu sınavları geçemeyen öğrenciler bütünleme sınavına girebilir.

Müfredatta bulunan bütün derslerden 50 en az ortalama ile geçmek.

Örgün Eğitim

Öğr.Gör.Tuğba Güngör Ertuğral 5317920991

Derslikler ve laboratuarlar.


Program Çıktıları

1 Gıda dönüşümü ve korunması ile ilgili olarak ekonomik, teknolojik ve uygulamalı doğal temel bilimsel konularda, ayrıca vaka çalışmaları yoluyla, bilgi ve anlayış sahibi olma.
2 Üretimde hijyen ve sanitasyon tedbirlerini öğrenmek ve uygulayabilecek düzeye ulaşmak
3 Üretimde hijyen ve sanitasyon tedbirlerini öğrenmek ve uygulayabilecek düzeye ulaşmak
4 Gıda maddesi üretim metotlarını öğrenmek ve prosesin her aşamasında çalışabilecek bilgileri edinmek
5 Bilgisayar kullanma yeteneği ve bilgisayar aracılığıyla gıda bilimi ile ilgili konularda mücadele etmek için nasıl kullanılabileceği hakkında bilgi sahibi olma.
6 Matematik, fizik ve kimya gibi temel konular hakkında bilgi sahibi olma.
7 İşleme ve depolama sırasında gıda reaksiyonları kontrol etmek için gıda kimyası temel bilgilere sahip olmak.
8 Gıda maddelerinin muhafaza metotlarını öğrenmek ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun yöntemi mevcut şartlar içerisinde belirleyebilmek .
9 Gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun ambalajlama yöntemlerini uygulayabilmek.
10 Gıda maddelerinin besleyici özelliklerini, sağlığa etkilerini ve olumsuz özelliklerini (zehirleyici, toksik özellikleri) bilmek.
11 Ekonomik ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak.
12 Besin değeri ve gıda sağlık riskleri hakkında bilgi sahibi olma.
13 Türk dili, yabancı dil ve Atatürk İlkeleri konusunda donanıma sahip olmak .
14 Gıda maddelerinin muhafaza metotlarını öğrenmek ve fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı en uygun yöntemi mevcut şartlar içerisinde belirleyebilmek
15 Gıda maddelerinin besleyici özelliklerini, sağlığa etkilerini ve olumsuz özelliklerini (zehirleyici, toksik özellikleri) bilmek
16 Ekonomik ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AITB-191 Türkçe ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
BİL-105 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 2
GTP-103 Türkçe KİMYA I Zorunlu 2 - - 3
GTP-107 Türkçe LABORATUAR TEKNİĞİ Zorunlu 1 - 1 3
GTP-113 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 - - 4
GTP-115 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 - - 3
GTP-201 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 - - 4
MAT-119 Türkçe MATEMATİK Zorunlu 2 - - 2
STGTSEC1-2 Türkçe GIDA SEÇMELİ I-II Seçmeli 2 - - -
TDB-101 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
UNISEC-1 Türkçe ÜNİVERSİTE SEÇMELİ - I Seçmeli 2 - - 2
YDG-115 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 22 1 1 29
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AİTB-192 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
GBP-201 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 - - 4
GBT-112 Türkçe KİMYA II Zorunlu 4 - - 3
GTP-100 Türkçe GIDA ANALİZİ Zorunlu 2 1 - 3
GTP-102 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - -
GTP-104 Türkçe SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - -
GTP-108 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 4
GTP-118 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 2
ŞEBGIDSEÇ2 Türkçe ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ II Seçmeli 2 - - -
TDB-102 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
YDB-116 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 24 1 2 22
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP.UYG-202 Türkçe İŞYERİ UYGULAMASI Zorunlu - 22 - 14
GTP.UYG-204 Türkçe İŞYERİ EĞİTİMİ Zorunlu 5 - - 11
GTP.UYG-206 Türkçe STAJ Zorunlu - 2 - 5
Toplam 5 24 0 30
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP-116 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
GTP-206 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 4
GTP-213 Türkçe İŞ GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
GTP-217 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 4
GTP-219 Türkçe GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 - - -
GTP-221 Türkçe FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - -
GTP-223 Türkçe BESLENME İLKELERİ Zorunlu 2 - - -
GTP-411 Türkçe AMBALAJLAMA Zorunlu 2 - - -
ŞEBGIDSEÇ3 Türkçe ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ III Seçmeli 3 - - -
Toplam 19 0 2 12
STGTSEC1-2 - GIDA SEÇMELİ I-II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
SEÇ-101 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ VE MEVZUATI Seçmeli 2 - - 2
UNISEC-1 - ÜNİVERSİTE SEÇMELİ - I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
IAD101 Türkçe İŞ AHLAKI VE DEĞERLER EĞİTİMİ Seçmeli 2 - - 2
KAH101 Türkçe KADIN VE AİLE HAYATI Seçmeli 2 - - 2
KRY101 Türkçe KARİYER PLANLAMA Seçmeli 1 - - 2
TCE101 Türkçe TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Seçmeli 2 - - 2
ŞEBGIDSEÇ2 - ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP-214 Türkçe ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇKİLER TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 2
SEÇ-102 Türkçe GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ Seçmeli 2 - - 2
ŞEBGIDSEÇ3 - ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ III
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP-225 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Seçmeli 2 - - 3
GTP-418 Türkçe ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ Seçmeli 2 - - 3