GERİ DÖN

Lisans Programları


Şebinkarahisar Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi - - Gıda Teknolojisi



Program Tanımları

2010

Lisans

Lisans

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde İngilizce olarak verilen dersleri alabilirler. Öğrenci Türkçe dil bilgisi yeterliliğine sahipse Ders Planı`nda belirtilen herhangi bir Türkçe derse kayıt yaptırabilir.

Bölüm öğretim planında yer alan derslerden ders içerikleri uygun olanlar için öğrenciye ders muafiyeti uygulanır. Ders muafiyet işlemleri, Giresun Üniversitesi Ders Muafiyeti ve İntibak İşlemleri Yönergesi doğrultusunda gerçekleştirilir.

-

-

Gıda Teknolojisi mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı kontrol Laboratuarı, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde, çevre koruma laboratuarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışabilmektedir. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Gıda Teknolojisi bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Gıda Teknolojisi bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Giresun Üniversitesi Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğini uygun olarak “Ders Öğretim Planı” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır

Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için akademik yıl sonunda yapılması gereken veya programın tamamlanmasını müteakip özel bir dönem sonu sınavı veya final sınav dönemi yoktur. Bununla birlikte, her yarıyıl sonunda genellikle dönemin hemen bitişini müteakip iki hafta süreli dönem sonu sınavları vardır. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin 40 iş günü endüstride başarılı bir staj yapmış olması gerekmektedir. Buna ek olarak, öğrencinin 8. yarıyıl sonunda hazırlayacağı Bitirme Tezi ve bu çalışmasına yönelik sözlü tez sunumu yapması da istenmektedir.

Tam Zamanlı

Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Demirbaş muhammet.demirbas@giresun.edu.tr

Bölümümüzün bulunduğu 400.000 m²’lik Giresun Üniversitesi Şebinkarahisar Yerleşkesinde; Kredi Yurtlar Kurumu Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları, basketbol, voleybol, futbol (minyatür) sahaları ve kafeterya bulunmaktadır. Öğrencilerimizin barınması için Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) ait 450 kişilik kız, 440 kişilik erkek öğrenci yurtları bulunmaktadır. Bölümümüzün bulunduğu Yüksekokul binasında, 17 derslik (70 m2) , 1 kantin (120 m2), 1 seminer salonu (120 m2), 1 çizim sınıfı, 2 akıllı bilgisayar laboratuvarı ve idari birimler olmak üzere toplamda 4000 m2'lik bir eğitim alanı vardır.


Program Çıktıları

1 Matematik, fen bilimleri ve gıda teknolojisi ile ilgili konularında yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme
2 -Teknoloji uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanma,
3 Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
4 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni
5 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi
6 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi
8 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

Gıda Teknolojisi 2016

Program Çıktıları

1 Matematik, fen bilimleri ve gıda teknolojisi ile ilgili konularında yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme
2 -Teknoloji uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanma,
3 Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
4 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi, sorumluluk alma özgüveni
5 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi
6 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi
8 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
5
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AITB-103 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 - - 2
GT-101 Türkçe GIDA TEKNOLOJİSİNE GİRİŞ Zorunlu 3 - - 5
GT-103 Türkçe GENEL KİMYA Zorunlu 4 - - 5
GT-105 Türkçe TEMEL BİLGİSAYAR I Zorunlu 2 1 - 2
GT-107 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 2 - 3
GT-109 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ I Zorunlu 3 - - 5
GT-115 Türkçe MATEMATİK-I Zorunlu 2 - - 2
OSD-SEC-1 Türkçe ORTAK SEÇMELİ - I Seçmeli 2 - - -
SUBYOGTSEC1 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU I Seçmeli 2 - - 2
TDB-101 Türkçe TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 24 3 0 28
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AITB-104 Türkçe ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
GT-102 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ II Zorunlu 3 - - 5
GT-104 Türkçe ORGANİK KİMYA Zorunlu 3 - - 6
GT-108 Türkçe ORGANİK GIDA VE TARIM Zorunlu 2 - - 3
GT-112 Türkçe MATEMATİK-II Zorunlu 2 - - 2
GT-116 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 2 - 3
GT-146 Türkçe TEMEL BİLGİSAYAR II Zorunlu 2 1 - 3
SUBYOGTSEC2 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU II Seçmeli 2 - - 2
TDB-102 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 20 3 0 28
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-201 Türkçe ANALİTİK KİMYA Zorunlu 4 - - 4
GT-203 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ I Zorunlu 2 2 - 5
GT-207 Türkçe GIDA KİMYASI I Zorunlu 3 - - 4
GT-213 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 2 - 5
GT-217 Türkçe YABANCI DİL III Zorunlu 2 2 - 3
GT-219 Türkçe GIDA ANALİZLERİ I Zorunlu 2 - 2 4
SUBYOGTSEC3 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU III Seçmeli 2 - - -
Toplam 17 6 2 25
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-204 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ II Zorunlu 2 2 - 5
GT-218 Türkçe YABANCI DİL IV Zorunlu 2 2 - 3
GT-220 Türkçe GIDA KİMYASI-II Zorunlu 2 - - 4
GT-222 Türkçe TOKSİKOLOJİ Zorunlu 2 - - 4
GT-224 Türkçe GIDA ANALİZLERİ II Zorunlu 2 - 2 4
GT-226 Türkçe GIDA AMBALAJLAMA VE DEPOLAMA Zorunlu 3 - - 3
GT-228 Türkçe BESLENME Zorunlu 2 - - 4
SUBYOGTSEC4 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU IV Seçmeli 2 - - -
Toplam 17 4 2 27
5. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-301 Türkçe SU ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 3 - - 4
GT-303 Türkçe ENZİM VE BİYOTEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
GT-305 Türkçe ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 1 - 4
GT-307 Türkçe GIDA MAKİNALARI Zorunlu 3 - - 3
GT-309 Türkçe İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 - - 3
GT-327 Türkçe GIDA BİYOKİMYASI Zorunlu 3 - - 4
GT-357 Türkçe ÖZEL GIDALAR Zorunlu 2 - - 4
SUBYOGTSEÇ5 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU V Seçmeli 2 - - 3
Toplam 19 3 0 30
6. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-312 Türkçe FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
GT-316 Türkçe GIDA KALİTE KONTROL VE MEVZUAT Zorunlu 3 - - 4
GT-318 Türkçe İÇECEK TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
GT-324 Türkçe SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 2 - 5
GT-328 Türkçe MODERN BİYOTEKNOLOJİ Zorunlu 2 1 - 4
GT-334 Türkçe ET ÜRÜNLERİ VE TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 4
SUBYOGTSEC6 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU VI Seçmeli - - - 2
Toplam 13 7 0 29
7. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-481 Türkçe BİTİRME PROJESİ-I Zorunlu 2 - - 5
SUBYOGTSEÇ7-1 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU VII-I Seçmeli 2 - - 3
Toplam 4 0 0 8
8. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-484 Türkçe BİTİRME PROJESİ-II Zorunlu 2 - - 6
SUBYOGTSEÇ8 Türkçe SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU VIII Seçmeli 3 - - 3
Toplam 5 0 0 9
OSD-SEC-1 - ORTAK SEÇMELİ - I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
OSD-04 Türkçe KARIYER PLANLAMA Seçmeli 2 - - 2
SUBYOGTSEC1 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-111 Türkçe ÖLÇME YÖNTEMLERİ Seçmeli 2 - - 2
GT-117 Türkçe GELENEKSEL GIDALAR Seçmeli 2 - - 2
SUBYOGTSEC2 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-106 Türkçe GIDA ENDÜSTRİSİ VE ÇEVRE Seçmeli 2 - - 2
GT-110 Türkçe GIDA BİYOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 2
GT-114 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Seçmeli 3 - - 2
SUBYOGTSEC3 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU III
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-215 Türkçe REKLAM VE REKLAM STRATEJİLERİ Seçmeli 3 - - 5
GT-221 Türkçe FONKSİYONEL GIDALAR Seçmeli 3 - - 5
GT-223 Türkçe SOĞUK TEKNİĞİ VE DEPOLAMA Seçmeli 2 - - 5
SUBYOGTSEC4 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU IV
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-206 Türkçe MESLEK ETİĞİ Seçmeli 3 - - 3
GT-208 Türkçe BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Seçmeli 3 - - 3
GT-214 Türkçe GIDA MUHAFAZA TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 3
SUBYOGTSEÇ5 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU V
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-317 Türkçe AVRUPA BİRLİĞİ Seçmeli 3 - - 3
GT-319 Türkçe İNSAN FİZYOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 3
GT-321 Türkçe İLERİ LABORATUVAR UYGULAMALARI Seçmeli - 3 - 3
GT-323 Türkçe İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU Seçmeli 2 - - 3
SUBYOGTSEC6 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU VI
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-322 Türkçe GIDA TEKNOLOJİSİNDE MALZEME BİLGİSİ Seçmeli 3 - - 3
GT-330 Türkçe MEYVE VE SEBZE ÇEŞİT BİLİMİ Seçmeli 3 - - 3
GT-332 Türkçe ALKOLLÜ İÇECEK TEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 3
GT-336 Türkçe İŞLETME YÖNETİMİ VE PAZARLAMA Seçmeli 3 - - 3
GT-338 Türkçe GIDALARDA YAN ÜRÜNLER Seçmeli 3 - - 3
SUBYOGTSEÇ7-1 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU VII-I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-401 Türkçe TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI Seçmeli 2 - - 5
GT-403 Türkçe DUYUSAL ANALİZ Seçmeli 2 2 - 5
GT-407 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Seçmeli 3 - - 5
GT-411 Türkçe GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ Seçmeli 3 - - 5
GT-413 Türkçe GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 2 - - 5
GT-424 Türkçe SÜT İŞLEME TEKNİKLERİ Seçmeli 3 - - 5
GT-426 Türkçe HUBUBAT TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 1 - 5
SUBYOGTSEÇ8 - SUBYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ DERS GRUBU VIII
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GT-405 Türkçe ŞEKER VE ŞEKERLİ ÜRÜNLER TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 6
GT-408 Türkçe GIDA TEKNOLOJİSİNDE SON GELİŞMELER Seçmeli 2 - - 6
GT-412 Türkçe YAĞ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 2 - 6
GT-416 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ Seçmeli 3 - - 6
GT-420 Türkçe ENSTRUMENTAL ANALİZ Seçmeli 2 1 - 6
GT-428 Türkçe TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER Seçmeli 3 - - 6
GT-472 Türkçe FIRIN ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 6
GT-474 Türkçe ENDÜSTRİYEL GIDA ATIKLARI Seçmeli 2 - - 6