GERİ DÖN

Önlisans Programları


Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Diyaliz - - Diyaliz



Program Tanımları

Diyaliz Programı, 2011 yılında Giresun Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmış, 2018-2019 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) kapsamında; programdan mezun olan öğrencilerimiz programların ilişkili olduğu Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması (ISCED) alanları altında 72 (sağlık) kodlu Temel Alan Yeterliliklerine sahip olarak “sağlık teknikeri” unvanını alırlar.

Mezun olan öğrenciler, Avrupa Yükseköğretim Alanı İçin Yeterlilik Çerçevesi (Qualifications Framework for European Higher Education Area-QF-EHEA)’ne göre KISA DÜZEY, Hayat Boyu Öğrenme için Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (European Qualifications Framework for Lifelong Learning,EQF-LLL)’ne göre 5.DÜZEY seviyesinde ‘ÖN LİSANS’ derecesine sahip olurlar.

Diyaliz programına; “TYT” puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. Ayrıca, liselerin sağlık hizmetleri alanından mezun olan adaylara öncelik tanınmaktadır.

Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün) öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler; 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve ‘‘Giresun Üniversitesi Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması İlişkin Uygulama Esasları Yönergesi’’ kararlarına göre yürütülür. Bu öğrencilerin eğitim programlarına intibakları, ilgili birim yönetim kurullarınca yapılır.

Diyaliz programından mezun olabilmek için öğrencilerin, 3 dönem boyunca teorik ve uygulamalı dersleri; 1 dönem de işletmede mesleki eğitim derslerini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’na bağlı Diyaliz Önlisans Programı 2 yıllık örgün eğitim vermektedir. Eğitim dili Türkçe' dir. Programın YÖK kapsamında Uluslararası Standart Meslek Sınıflama Sistemi (ISCO-08) ve Uluslararası Standart Eğitim Sınıflaması (ISCED-F 2013) kodları 3211.07 ve 005.0914.004.001 şeklindedir. Programın Amacı Diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması, diyaliz makinesinin bakımının yapılmasının yanında hasta ve yakınlarının diyaliz tedavisi konusunda bilgilendirilmesi aşamalarında görev alacak hasta haklarına saygılı ve mesleki etik değerleri ön planda tutan sağlık teknikeri yetiştirmektir. Eğitim Modeli 3+1 İşletmede Mesleki Eğitim: Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği kapsamında; 3 dönem okulda teorik ve uygulamalı dersler verilirken, 1 dönem tam zamanlı olarak bir sağlık kuruluşunda mesleki eğitim yapılır. Bu model, öğrencilerin iş dünyasına adaptasyonunu kolaylaştırır ve gerçek çalışma ortamlarında deneyim kazanmalarını sağlar.

Diyaliz programı mezunları Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ayrıca özel diyaliz merkezlerinde çalışabilmektedir.

Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar dikey geçiş sınavıyla tabloda belirtilen programlara geçiş yapabilirler. Tablo İçin Tıklayınız. https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2024/DGS/TERCIH/tablo2_18092024.pdf Tamamlanabilecek Lisans Programları 19.11.2014 tarihinden önce mezun olanlar tabloda belirtilen programlara başvurabilirler. Tablo İçin Tıklayınız. https://www.yok.gov.tr/DuyuruBelgeleri/E%C4%9Fitim%20%C3%96%C4%9Fretim%20Dairesi%20Ba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1/2024/saglik-onlisans-mezunlari-tamamlayacaklari-lisans-tablosu.pdf Detaylı bilgi için tıklayınız. https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/DuyuruDetay.aspx?did=1484

Sınavlar, ölçme ve değerlendirme, Giresun Üniversitesi “Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” ve ‘Giresun Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü 3+1 Mesleki Eğitim Modeli Uygulama Yönergesi’ doğrultusunda yapılmaktadır.

Mezuniyet koşulları ‘’Yeterlilik Koşulları ve Kuralları’’ başlığı altında açıklanan şartları içermektedir.

Tam Zamanlı

Giresun Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Program Başkanı: Prof. Dr. Halil GÖKCE Adres: Giresun Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Güre Yerleşkesi GİRESUN Tel: 0454 310 1375 E Posta:halil.gokce@giresun.edu.tr

Diyaliz Programı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'na ait, derslik ve uygulama laboratuvarlarını teorik dersler ve uygulamalar için kullanmaktadır. Ayrıca uygulama derslerinde Giresun ili bünyesindeki sağlık kuruluşlarından, işletmede mesleki eğitim dersi kapsamında ise tüm illerdeki sağlık kuruluşlarında staj yapma imkânı sunarak öğrencilerin mesleki deneyimlerini pekiştirmelerine olanak sağlamaktadır.


Program Çıktıları

1 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
3 Mesleği için teorik alan bilgilerini, güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4 Meslek alanı ile ilgili bilişim teknolojilerini ve günümüz teknolojisine uygun araç, gereç ve tekniklerini etkin kullanabilir.
5 İş sağlığı ve güvenliği, hasta hakları, çevre bilinci, kalite süreçleri ve tıbbi etik konularında yeterli bilgiye sahip olur.
6 Diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması aşamalarında görev alır.
7 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahip olur.
8 Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirmek için gerekli programlara, mesleki hizmet içi eğitim faaliyetlerine ve diğer çalışmalara katılır.
9 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile temel düzeyde iletişim kurar.
10 Meslek alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini eğitim aldığı dilde yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilir.
11 Diyaliz hastalarını ve yakınlarını hasta ve yakınlarının diyaliz tedavisi konusunda bilgilendirir, ortaya çıkabilecek sorunların asgari düzeye inmesi için hastanın uyması gereken önerilerini paylaşır.
12 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında etik ilkelere uygun davranır, hasta haklarını gözetir ve toplumsal, bilimsel ve kültürel değerlere saygı gösterir.
13 Diyaliz uygulamalarında etik ilkelere uygun davranır ve hasta haklarını gözetir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DİYALİZ-1 Türkçe DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-I Seçmeli - - - 6
DYL-105 Türkçe DİYALİZ EKİPMANLARI VE KULLANIMI Zorunlu 3 - - 4
DYL-107 Türkçe BİYOKİMYA Zorunlu 3 - - 3
DYL-109 Türkçe TIBBİ TERMİMOLOJİ Zorunlu 2 - - 2
DYL-111 Türkçe HASTA BAKIM İLKELERİ Zorunlu 3 - - 3
DYL-119 Türkçe MESLEKİ UYGULAMA Zorunlu 4 4 - 4
OSD-SEC-1 Türkçe ORTAK SEÇMELİ - I Seçmeli 2 - - 2
TAR-101 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
TUR-101 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
YDL-195 Türkçe İNGİLİZCE-I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 23 4 0 30
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DİYALİZ-2 Türkçe DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-II Seçmeli - - - 4
DİYALİZ-3 Türkçe DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-III Seçmeli - - - 9
DYL-104 Türkçe BESLENME Zorunlu 2 - - 2
DYL-110 Türkçe DİYALİZ UYGULAMALARI-I Zorunlu 4 4 - 6
DYL-112 Türkçe ÇOCUK NEFROLOJİSİ Zorunlu 2 - - 3
TAR-102 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 - - 2
TUR-102 Türkçe TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 - - 2
YDL-196 Türkçe İNGİLİZCE-II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 14 4 0 30
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DİYALİZ-4 Türkçe DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-4 Seçmeli - - - 6
DİYALİZ-5 Türkçe DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-5 Seçmeli - - - 3
DYL-201 Türkçe NEFROLOJİ Zorunlu 3 - - 4
DYL-207 Türkçe DİYALİZ UYGULAMALARI-II Zorunlu 4 4 - 6
DYL-209 Türkçe DİYALİZ HASTA. RUH SAĞLIĞI VE SORUNLARI Zorunlu 2 - - 3
DYL-211 Türkçe ENFEKSİYON HASTALIKLARI Zorunlu 3 - - 4
DYL-213 Türkçe FARMAKOLOJİ Zorunlu 3 - - 4
Toplam 15 4 0 30
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DYL.UYG-202 Türkçe İŞYERİ UYGULAMASI Zorunlu - 22 - 14
DYL.UYG-204 Türkçe İŞYERİ EĞİTİMİ Zorunlu 5 - - 11
DYL.UYG-206 Türkçe STAJ Zorunlu - 2 - 5
Toplam 5 24 0 30
DİYALİZ-1 - DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
ATR101 Türkçe AKADEMİK TÜRKÇE Seçmeli 2 - - 2
DYL-101 Türkçe ANATOMİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-103 Türkçe FİZYOLOJİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-113 Türkçe GÖRSEL SANATLAR-I Seçmeli 2 - - 2
DYL-115 Türkçe İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-117 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ-I Seçmeli 2 - - 2
OSD-SEC-1 - ORTAK SEÇMELİ - I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
OSD-02 Türkçe İŞ AHLAKI VE DEĞERLER EĞİTİMİ Seçmeli 2 - - 2
OSD-04 Türkçe KARIYER PLANLAMA Seçmeli 2 - - 2
OSD-06 Türkçe AKADEMİK VE SOSYAL ORYANTASYON Seçmeli 2 - - 2
DİYALİZ-2 - DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DYL-114 Türkçe GÖRSEL SANATLAR-II Seçmeli 2 - - 2
DYL-116 Türkçe HALK SAĞLIĞI Seçmeli 2 - - 2
DYL-118 Türkçe İŞARET DİLİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-120 Türkçe ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-122 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ-II Seçmeli 2 - - 2
DYL-124 Türkçe HASTALIKLAR BİLGİSİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-126 Türkçe BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 2
DİYALİZ-3 - DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-III
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DYL-102 Türkçe KLİNİK BİYOKİMYA Seçmeli 3 - - 3
DYL-106 Türkçe İÇ HASTALIKLARI Seçmeli 3 - - 3
DYL-108 Türkçe CERRAHİ HASTALIKLAR Seçmeli 3 - - 3
DİYALİZ-4 - DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-4
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DYL-205 Türkçe MESLEK ETİĞİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-215 Türkçe TEMEL İLAÇ BİLGİSİ VE AKILCI İLAÇ KULLANIMI Seçmeli 2 - - 2
DYL-217 Türkçe HASTA PSİK. VE KİŞİLER ARASI İLETİŞİM Seçmeli 2 - - 2
DYL-219 Türkçe BULAŞICI HASTALIKLAR Seçmeli 2 - - 2
DYL-221 Türkçe TIBBİ ATIKLAR Seçmeli 2 - - 2
DYL-223 Türkçe TOKSİKOLOJİ Seçmeli 2 - - 2
DYL-225 Türkçe STERİLİZASYON VE DEZENFEKSİYON Seçmeli 2 - - 2
DİYALİZ-5 - DİYALİZ BÖLÜMÜ SEÇMELİ DERS GRUBU-5
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
DYL-203 Türkçe İLK YARDIM Seçmeli 2 - - 3