GERİ DÖN

Önlisans Programları


Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu - Gıda Teknolojisi - - Gıda Teknolojisi



Program Tanımları

Gıda işleme bölümü Gıda Teknolojisi Programı 1998 yılında Cumhuriyet Üniversitesine bağlı olarak eğitim ve öğretime başlamıştır. 2006 yılından itibaren ise Giresun Üniversitesi'nin bünyesinde eğitim ve öğretimine devam etmektedir.

Gıda Teknikeri

Ön Lisans

Bu programa kabul edilebilmek için lise mezunu olmak gerekir. Programa TYT puanı ile öğrenci kabul edilir.

Yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış öğrencilerin farklı üniversitelerde önceden tamamlamış oldukları öğrenimlerinin tanınmasını talep etme hakkına sahiptir. Bu haktan yararlanmak isteyen öğrenciler ilgili birime gerekli evrakları (Transkript, Ders İçerikleri vb.) sunmalıdırlar. Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından Giresun Üniversitesi’ne yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasındaki Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ile “Üniversitemiz Eğitim-Öğretim Yönetmeliği” hükümleri uygulanır. Başvuruda bulunan öğrencinin; hiçbir disiplin cezası almamış olması gerekir. Yurt içi üniversiteler arası yatay geçiş için öğrencinin kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması şarttır.

Bu programda okuyan öğrencilerin başarı ile mezun olabilmesi için toplamda 120 AKT ders almış olması ve bir yarıyıl zorunlu stajı tamamlaması gereklidir. Bu koşulları sağlayan öğrenciler ön lisans derecesi ile mezun olurlar.

öğrencilere, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde gıda biliminde bilgili, imalat işlemlerinde becerili, teknolojik ilkelere bağlı olarak üretim hattında çalışabilecek gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek, gıda laboratuvarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri kazandırmaktır.

Bu programdan mezun olan öğrenciler gıda sektöründe üretim hatlarında çalışabileceği gibi, laboratuvarlarda da çalışma imkanına sahiptirler.

ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde; Beslenme ve Diyetetik, Biyokimya, Gıda Mühendisliği, Kimya bölümlerine geçiş hakkı kazanmaktadır.

Bir vize ve bir de final sınavı yapılmaktadır. Bu sınavlardan başarısız olan öğrenciler dönem sonunda bütünleme sınavına katılabilir.

Programda mevcut olan (örneğin Ön Lisans için toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek .

Tam Zamanlı

Dr. Öğr. Üyesi Fadime Begüm TEPE begum.tepe@gmail.com

Derslikler ve Gıda Teknolojisi Laboratuvarı


Program Çıktıları

1 Gıda laboratuvarlarında öğrendiği bilgileri üretim ve kalite kontrol noktalarında değerlendirir.
2 Disiplin içi veya disiplinler arası takımlarla çalışabilir.
3 Gıda bileşenleri ve katkı maddeleri ile ilgili bilgi sahibi olup bu bilgileri üretimde kullanır.
4 Gıda mevzuatı ve meslek etiği konusunda bilgiye sahiptir.
5 Gıda sektöründe koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayabilir ve uygulayabilir.
6 Gıda üretim aşamalarında risk faktörü olabilecek noktaları tespit edebilir.
7 Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği ve kalite kontrolü için gerekli cihazları kullanır.
8 Gıda sektöründe iş güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur.
9 Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak sonuçlarını yorumlayabilme kabiliyeti kazanır.
10 Gıda sektöründe hijyen ve sanitasyon koşullarını sağlayabilir.
11 Gıda teknolojisi alanındaki güncel teknikleri kullanır.
12 Bir yabancı dili (İngilizce) en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
13 Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
14 Teknolojik uygulamaların hukuksal sonuçları ve meslek etiği konusunda farkındalığa sahiptir.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AITB-191 Türkçe ATATÜRK İLKE VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 - - 2
BİL-105 Türkçe BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ Zorunlu 1 1 - 2
GTP-101 Türkçe GENEL KİMYA Zorunlu 2 - - 4
GTP-113 Türkçe GENEL MİKROBİYOLOJİ Zorunlu 2 - - 4
GTP-115 Türkçe GIDA KİMYASI Zorunlu 2 - - 2
GTP-201 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ I Zorunlu 2 - - 4
OSD-SEC-1 Türkçe ORTAK SEÇMELİ - I Seçmeli 2 - - -
STGTSEC1-2 Türkçe GIDA SEÇMELİ I-II Seçmeli 2 - - 2
TDB-101 Türkçe TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 - - 2
YDG-115 Türkçe YABANCI DİL I Zorunlu 2 - - 2
Toplam 19 1 0 24
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
AİTB-192 Türkçe ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 - - 2
GBP-201 Türkçe MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ II Zorunlu 2 - - 4
GTP-102 Türkçe ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 3
GTP-104 Türkçe SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 3
GTP-108 Türkçe GIDA MİKROBİYOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 4
ŞEBGIDSEÇ2 Türkçe ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ II Seçmeli 2 - - -
TDB-102 Türkçe TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 - - 2
YDB-116 Türkçe YABANCI DİL II Zorunlu 2 - - 2
Toplam 16 0 2 20
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP-116 Türkçe HİJYEN VE SANİTASYON Zorunlu 2 - - 2
GTP-206 Türkçe BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - 2 4
GTP-213 Türkçe İŞ GÜVENLİĞİ Zorunlu 2 - - 2
GTP-217 Türkçe GIDA KATKI MADDELERİ Zorunlu 2 - - 4
GTP-219 Türkçe GIDALARDA DUYUSAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Zorunlu 2 - - 3
GTP-221 Türkçe FERMANTASYON TEKNOLOJİSİ Zorunlu 2 - - 3
ŞEBGIDSEÇ3 Türkçe ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ III Seçmeli 3 - - -
Toplam 15 0 2 18
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP.UYG-202 Türkçe İŞYERİ UYGULAMASI Zorunlu - 22 - 14
GTP.UYG-204 Türkçe İŞYERİ EĞİTİMİ Zorunlu 5 - - 11
GTP.UYG-206 Türkçe STAJ Zorunlu - 2 - 5
Toplam 5 24 0 30
OSD-SEC-1 - ORTAK SEÇMELİ - I
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
OSD-01 Türkçe TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Seçmeli 2 - - 2
OSD-04 Türkçe KARIYER PLANLAMA Seçmeli 2 - - 2
STGTSEC1-2 - GIDA SEÇMELİ I-II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP-107 Türkçe LABORATUAR TEKNİĞİ Seçmeli 1 - 1 2
GTP-117 Türkçe GIDALARDA COĞRAFİ İŞARETLEME VE DİJİTAL İZLENEBİLİRLİK Seçmeli 2 - - 2
MAT-119 Türkçe MATEMATİK Seçmeli 2 - - 2
SEÇ-101 Türkçe GIDA GÜVENLİĞİ VE MEVZUATI Seçmeli 2 - - 2
ŞEBGIDSEÇ2 - ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ II
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP-100 Türkçe GIDA ANALİZİ Seçmeli 2 1 - 3
GTP-118 Türkçe TAHIL TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 2
GTP-120 Türkçe NANOTEKNOLOJİ VE GIDALARDA UYGULAMA ALANLARI Seçmeli 2 - - 3
GTP-122 Türkçe ORGANİK KİMYA Seçmeli 2 - - 3
GTP-214 Türkçe ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇKİLER TEKNOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 2
SEÇ-102 Türkçe GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ Seçmeli 2 - - 2
ŞEBGIDSEÇ3 - ŞEBİN MYO GIDA TEKNOLOJİSİ SEÇMELİ III
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor
GTP-223 Türkçe BESLENME İLKELERİ Seçmeli 2 - - 3
GTP-225 Türkçe GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER Seçmeli 2 - - 3
GTP-227 Türkçe GIDA TOKSİKOLOJİSİ Seçmeli 2 - - 3
GTP-411 Türkçe AMBALAJLAMA Seçmeli 2 - - 3
GTP-418 Türkçe ÖZEL GIDA ÜRÜNLERİ Seçmeli 2 - - 3